Ukraina-krigen: Dette er muggent når det ankommer Norge

Som følge av Vestens sanksjoner mot Russland i den pågående Ukraina-krigen oppstår det store forsinkelser for vareforsyning til land i Europa. Dette har konsekvenser.

Dette er muggent når det kommer til norge, ukraina og russland

Konflikten mellom Russland og Ukraina har forårsaket flere store endringer på handelsmarkedet i verden. En av disse er blant annet store forsinkelser når det kommer til containertrafikk, og konsekvenser har det spesielt for matvarer.

De store forsinkelsene skyldes blant annet at Tysklands største kommersielle havn, Hamburg havn, ikke vil håndtere varer og last som skal til eller kommer fra Russland.

Hamburg havn er den tredje største i Europa, og har i flere århundrer fungert som et knutepunkt for handelen mellom EU og Russland. Hamburg og Russland er forbundet av sjøhandelsrutene i Østersjøen, og per i dag har Russland vært en av Hamburgs største markedspartnere innen shipping.

Hamburg havn er et knutepunkt mellom Russland og Europa
Et stort containerskip i Hamburg havn. Foto: Getty Images

Fire uker har blitt til fire måneder

De varene som lider mest av forsinkelsene er landbruksvarer fra Brasil, USA og østen, som skal til Europa.

– Vanligvis skal disse containerne ta fire uker, men nå tar det opp til fire til fem måneder å få en container fra Kina, den fjerne Østen, og det amerikanske kontinentet til Europa. Ettersom det alltid vil være temperatursvingninger, tåler ikke alle varene dette, sier Christopher Harlem, administrerende direktør i Harlemgruppen, til Nettavisen.

Resultatet er derfor at flere av varene kan bli mugne. Dette har skjedd med flere matvarer som har kommet til Norge. 

Dyrk selv hjemme

Har du lyst til å prøve deg på å dyrke forskjellige grønnsaker hjemme i egen hage, har Vi i Villa laget flere artikler på hvordan du enkelt lykkes med det.

Les også hvordan du lykkes med din egen kjøkkenhage måned for måned.

Dyrk urter i egen hage
Å dyrke hjemme selv er enklere enn du tror. Foto: Getty Images