Entrecote er en mør og fin biff, som bør stekes på en passende måte for å få sin fulle rett. Men hvordan gjør du det? Metodene for å steke entrecote varierer fra den ene kjente sjernekokken til den andre, men de er alle enige om en ting: kjøttet skal stekes på høy temperatur slik at det får en skikkelig fin stekeoverflate. Og velger du kjøttstykker som er fettmarmorert, får du en saftigere entrecote med mer smak.
Størrelsen på kjøttet
Noe som kan føles litt vanskelig er hvor store kjøttstykker man skal kjøpe, og hvor lenge man skal steke. I butikken er det ofte både ferdigkuttede biffer som passer for én person, og større biter som du kan steke og skjære hele, altså kutte i mindre biter rett før servering.
Beregn minst cirka 200 gram kjøtt per person. En dobbelt så stor biff får fint plass i stekepannen, og passer perfekt til en middag for to. Er det et større selskap er det lettest å steke entrecote i ovnen.
Hvordan steke entrecote
Du trenger:
- Entrecote, ca 200 gram per person
- Smør
- Rapsolje
- Flaksalt
- Svart pepper
- Frisk rosmarin eller timian
- Et par fedd hvitløk, skrelt
Slik gjør du:
- Pass på at kjøttet har romtemperatur, så la det ligge fremme i minst en time hvis du tar det fra kjøleskapet.
- Tørk kjøttet av med kjøkkenpapir hvis det er fuktig/vått, ellers begynner kjøttet å koke i pannen.
- Dersom du ønsker porsjonsstørrelse på kjøttet, kan du skjære det i cirka to centimeter tykke skiver. Ellers er det godt å steke kjøttstykket helt og skjære opp senere.

- Salt og pepre rikelig på begge sider kjøttstykket.
- Varm opp stekepannen skikkelig. Tilsett rikelig med olje, samt friske urter og hvitløk om du ønsker mer smak.
- Ha kjøttet i pannen sammen med smøret. Tilpass steketiden etter tykkelsen på kjøttet. Cirka 2 minutter per side er nok hvis kjøttet er to centimeter tykt, og 4 minutter per side hvis kjøttet er fire centimeter tykt. Snu den kun én gang, slik at den får en fin stekeskorpe, og hell fettet over kjøttstykket under stekingen. Sjekk gjerne innvendig temperatur i kjøttet med et steketermometer (iht. listen under).
- Pepre kjøttet etter steking hvis du ønsker en tydeligere peppersmak. La kjøttet hvile i minst fem minutter før du skjærer/serverer det.
Hvor godt stekt vil du ha kjøttet?
Vil du være sikker på at entrecoten tilberedes akkurat slik du vil ha den, kan du bruke et steketermometer. Her kan du se hvilken temperatur du skal bruke:
- Medium / medium rå: 52–54˚C
- Medium / medium stekt: 58–68˚C
- Gjennomstekt : 70 °C.
Tilbehør til entrecote
Det er mye forskjellig godt tilbehør du kan servere til biffen din. Nedenfor har vi listet opp noen av favorittene:
- Forskjellige stekte rotgrønnsaker
- Grønnsakspureer: pastinakkpure, blomkålpure, gulrotkrem,
- Varme og kalde salater: grønn bønnesalat, thaisalat, rødbetesalat, chevresalat, brokkolisalat, edamamebønnesalat
- Forskjellige typer poteter: hasselback, stekte potetbåter, søtpotetbåter eller pommes frites, bakt potet
- Kokte grønnsaker: brokkoli med hvitløk og sesam, aspargesbønner
Når det kommer til saus, så er béarnaisesaus, rødvinsaus, peppersaus, soppsaus og sjysaus noen gode klassikere.
Les her hvordan du skreller poteter på få sekunder.