Slik varer grønnsakene lenger

Ved å oppbevare grønnsakene riktig bidrar du til mindre matsvinn - og du sparer penger. Vi viser deg hvordan du best oppbevarer 8 forskjellige grønnsaker. 

Man blir nesten alltid like overrasket når man åpner grønnsaksskuffen, og grønnsaker du kjøpte for hva som føles som i går, er blitt råtne. Les her hvordan de best oppbevares!

1. Gulrøtter

Nøkkelen til å holde grønnsaker som gulrøtter friske, er å sørge for at gulrøttene holder seg tørre. Ta dem ut av posen og rull dem inn i kjøkkenrull. Deretter kan du godt legge dem inn i posen igjen. 

Bytt ut papiret når det begynner å bli fuktig. På den måten holder du gulrøttene friske i alt fra et par uker til noen måneder.

2. Selleri

Selleri tåler, i motsetning til gulrøtter, fuktighet. Pakk sellerien inn i plast i og legg den i skuffen med grønnsaker. Selv etter at stilken er kuttet av, kan sellerien holde seg frisk i flere uker. Vel og merke hvis den er godt pakket inn. 

3. Løk

Gjør du det riktig, så kan faktisk løk holde seg i opp til ett år. Løken klarer seg best hvis den ligger kjølig og tørt, i en temperatur mellom 0 og 10 grader. Hvis du ikke har mulighet til det, så er et mørkt skap et godt alternativ. La dem ligge i nettet de kommer i og unngå fuktighet. 

4. Kål

Kål er godt, og kan holde seg i flere måneder lengere enn for eksempel isbergsalat. Pakk kålen inn i plast. Kålen smaker best når den er frisk, men den kan holde seg godt i flere måneder hvis den oppbevares kjølig.

5. Gresskar

Gresskar kan holde seg friskt i flere måneder og noen ganger opp til et halvt år. Det beste er å oppbevare dem i et mørkt skap. Unngå å stable dem, slik at luften kan sirkulere rundt gresskarene.

6. Poteter

Den beste oppbevaringstemperaturen for poteter er ved 5 grader. Kjøleskapet kan være et bra sted å oppbevare dem, men husk at poteter trives best når de står mørkt. En mørk og fuktig kjeller eller matbod er beste oppbevaringssted.

Husk også å ikke oppbevare potetene sammen med epler og løk. Gasser fra disse vil fremskynde potetenes modningsprosess.

7. Hvitløk

Den beste oppbevaringstemperaturen for hvitløk er 15 til 18 grader. Hvitløken trives også best i mørke. Et mørkt skap er perfekt til hvitløk.

Hel hvitløk med stilk kan også oppbevares i kjøleskapet og holde seg frisk der. Vær oppmerksom på at hvitløken raskt vil spire når den kommer ut i romtemperatur igjen.

Avskårne hvitløk egner seg ikke til oppbevaring i kjøleskap, da den lett setter smak på andre matvarer.

8. Rødbeter

Rødbeter kan holde seg frisk i 2 til 4 måneder i kjøleskapet. Rødbeter bør oppbevares i en plastpose med luftehull. Stilken bør kuttes av.

Kilde: rodalesorganiclife