Slik lager du surdeigsbrød

Å lage surdeigsbrød bygger på en gammel baketradisjon som stadig flere ønsker å prøve seg på. Med en kjøkkenmaskin og det rette utstyret kan du lage saftig, sunt og godt hjemmelaget surdeigsbrød til hele familien. 

Å bake et surdeigsbrød krever litt forberedelser siden man må starte en surdeig, men så snart du har laget surdeigen og mater den regelmessig kan du holde den i live nærmest uendelig.

Av utstyr trenger du en kjøkkenmaskin og en eltekrok.

Ingredienser

Til surdeig-starteren:

 • 250 g hvetemel
 • 250 g grovt rugmel

Til brødene (2 stk):

 • 350 ml vann
 • 550 g hvetemel
 • pluss litt ekstra til å strø over
 • 1 ts salt
 • 300 g surdeig

Start med surdeig-starteren

 1. Bland sammen 100 ml vann med 50 g av hvert mel. Dekk bollen med et vått tørkle og sett den på et varmt sted på kjøkkenet og la stå i 48 timer
 2. Etter 48 timer bør surdeigs-starteren begynne å vokse, lukte litt øl-aktig og ha små bobler i seg. Hvis det ikke har skjedd noe enda, dekk over den igjen og la den stå i 24 timer til
 3. Fjern halvparten av surdeigs-starteren og bland inn 100 ml varmt vann samt 50 g hver av hvetemel og grovt rugmel. Dekk til med et vått håndkle igjen og sett i et varmt hjørne i 24 timer
 4. Gjenta fjerningen og tilsett 100 ml varmt vann og 50 g av hvert mel. Dekk med et håndkle og la det gjære i 24 timer. Surdeigs-starteren bør bli mer og mer boblete for hver dag, og lukten blir surere
 5. Repeter prosessen i to dager til. På denne tiden bør surdeigs-starteren være fin og klar til brødbaking
 6. Du kan holde liv i surdeigs-starteren så lenge du vil. Dersom du har den utenfor kjøleskapet vil den trenge mel og vann hver dag men dersom du har den i kjøleskapet trenger den kun påfyll en gang i uken.

Tips! Hvis du bor i by vil vannet mest sannsynlig ha blitt behandlet med klor, hvilket kan forhindre veksten av naturlig gjær. Det anbefales derfor å bruke avkjølt kokt vann til baking av surdeigsbrød.

Slik baker du surdeigsbrød (2 stk):

 1. Ha vann, 500 g hvetemel og salt i bollen. Monter eltekroken. Bland inn 300 g av surdeigen, og kjør på middels hastighet i 10-15 minutter inntil du har en sterk, myk og elastisk deig. Fjern bollen og dekk den med en dampet klut. La den stå og heve i tre til fire timer
 2. Ha litt mel på benken, og hell deigen ut av bollen. Del deigen i to. Slå luften ut av den, og form til to boller. Smør to boller med litt olje, og legg deigklumpene i hver sin bolle. Dekk over bollene med et klede, og la heve i tre timer.
 3. Varm ovnen til 250 °C. Legg bakepapir på stekebrettet
 4. Ta brødene ut av bollene, og sett dem på stekebrettet. Strø over litt mel, og skjær et kryss på toppen av hvert brød.
 5. Kok opp litt av vannet, og hell det over i en lav bolle/ildfast form som står nederst i ovnen (dette gjør at skorpen blir sprøere).
 6. Stekes i 35 minutter eller til brødet er ferdigstekt. Bank brødet lett på undersiden. Når brødet er ferdig stekt, skal du høre en hul lyd. Avkjøles på rist i rundt en time.

Kilde: Kenwood