Slik lager du en perfekt kalkun til nyttårsaften

Nyttårsaften står for dør, og mange har nok planlagt å servere en deilig kalkunmiddag! Her finner du ut hvordan du tilbereder retten - og unngår at kjøttet blir tørt.

kalkun

Slik får du kjøttet saftig

Kalkun er en populær rett å servere gjennom julen og til nyttår, men mange synes kjøttet fort blir tørt. Trikset for å få en saftig kalkun er å steke den til brystet har en kjernetemperatur på 65 grader, for deretter å ta ut kalkunen, ta av brystene og steke resten av kalkunen litt til. Det skriver matbloggeren Ida Gran-Jansen i sin nye kokebok «Julemat – Helt enkelt». Det er nemlig så og si umulig å få saftig bryst dersom lårene også skal være gjennomstekte. Så når dere koser dere med første runde kalkun rundt bordet, kan lårene få steke litt til. Da er dere klare til runde nummer to.

Ingredienser

Oppskriften er beregnet til 6 porsjoner

 • 4 kg kalkun
 • 4-6 liter kaldt vann
 • 2 dl salt
 • 3 dl vann
 • 100 g smeltet smør
 • 3 klyper salt
 • 2 klyper pepper
 • ½ sitron

Slik gjør du

 1. Det første du må gjøre er å tine kalkunen om du har kjøpt den frossen. Jeg anbefaler at du tiner den i kjøleskapet og ikke i romtemperatur, det vil gi en mye saftigere kalkun. Det tar et par dager i kjøleskapet, avhengig av hvor stor kalkun du har kjøpt.
 2. Kvelden før du skal lage kalkunen kan du legge den i en stor kjele (fjern innmaten dersom den fremdeles ligger i hulrommet på kalkunen). Rør sammen 4-6 l kaldt vann og 2 dl salt og hell dette over kalkunen til den er dekket. Bruk så mye salt og vann som du trenger. Sett kjelen med kalkunen inn i kjøleskapet og la den ligge der natten over. Dette er for å få en enda saftigere kalkun.
 3. Ta kalkunen opp av saltvannet og tørk godt av den. Det beste er om du får den helt tørr.
 4. Formvarm ovnen til 130 grader (over og undervarme).
 5. Legg kalkunen i en ildfast form og hell 3 dl vann i bunnen av formen.
 6. Smelt smør og hell det over kalkunen. Krydre med salt og pepper.
 7. Del sitronen i fire og legg bitene i åpningen.
 8. Sett et mat-termometer inn i den tykkeste delen av kalkunbrystet (fileten) og plasser kalkunen i ovnen. Det er vanskelig å si akkurat hvor lang steketiden blir, men beregn ca. 2 timer. Det viktigste for å få en saftig kalkun er å bruke mat-termometer heller enn klokka.
 9. Hver halvtime pensler du kalkunen med fettet som ligger i bunnen av formen.
 10. Når termometeret viser 65 grader, kan du ta kalkunen ut. Skru ovnen på grillfunksjon og høy varme. Fjern mat-termometeret og sett kalkunen tilbake i ovnen til skinnet har fått en fin og gyllen farge. Skru temperaturen ned til 180 grader. 
 11. La kalkunen få hvile i 20 minutter før du skjærer av brystene/filetene.
 12. Sett så kalkunen inn igjen i ovnen, uten brystene, for at lårene skal bli ferdige.
 13. Stek i ca 20 minutter eller til lårene er gjennomstekte.
 14. Start med å servere kalkunbrystene i første runde, og resten av fuglen i andre runde. Det “brune” kjøttet resten av kalkunen består av er mye enklere å få saftig, så om du oversteker lårene litt er det ikke så farlig.

Oppskriften er hentet fra «Julemat – Helt enkelt» av Ida Gran-Jansen