Sennepens skarpe smak setter prikken over i-en på maten. Men smaken blir enda sterkere hvis du har laget sennepen selv. I denne artikkelen kan du lære mer om de tre sennepsartene, hvordan du dyrker sennepsplanten og en deilig oppskrift på hjemmelaget sennep.
Svart, brun og gul sennep – hva er forskjellen?
Det finnes tre typer sennepsfrø til dyrking: svart-, brun- og gul sennep.
Brun sennep, Brassica juncea, kommer opprinnelig fra India. Den har en skarpere smak bak på tungen og får øynene til å tåre.
Gul sennep kommer opprinnelig fra Sør-Europa. Gul sennep har en søt og varm smak.
Svart sennep stammer også fra Sør-Europa. Den svarte varianten har en mer bitter smak og er den sterkeste av de tre artene.
Dyrk din egen sennepsplante i hagen din
Sennepsplanter er ettårige urter med gule blomster. Det finnes svart, brun og gul sennep.
- Så fra april til august, med to ukers mellomrom.
- Så i ca. 3 cm dype riller med ca. 20 cm mellomrom.
- Både blader og blomster høstes kontinuerlig og kan nytes i salater.
- Frøene høstes når frøskallet tørker. Legg helst buketter med tørkede frøhoder i poser og bank frøene løs fra frøhodene ved å riste posen. Sil deretter frøene gjennom en sil.
- Sennepsbladene kan høstes når de er 8 cm høye.
- Hvis planten sås med to ukers mellomrom, kan du høste kontinuerlig gjennom hele sommeren. Den siste innhøstingen kan oppnås så sent som i oktober.

Hjemmelaget sennepsoppskrift
Dette trenger du:
- 30 g svarte sennepsfrø
- 30 g gule sennepsfrø
- 1/4 ts. tørket appelsin- og sitronskall
- 1 ts honning
- urteeddik
- gurkemeie
Hjemmelaget sennep – slik gjør du det:
- Stamp sennepsfrøene i en morter sammen med appelsin- og sitronskall og honning, og tilsett litt urteeddik.
- Krydre sennepen og fargelegg den med gurkemeie.
- Oppbevares i et tett forseglet glass. Du kan tilsette litt nyhakket estragon hvis du vil.
Ord med gresk og latinsk opprinnelse
Ordet «sennep» kommer fra gresk sinapi, mens det engelske ordet mustard og det franske moutarde kommer fra det latinske ordet mustum ardens, som betyr «brennende most», sannsynligvis fordi man i Frankrike blandet sennepsfrøene med druesaft.
I dag blandes den berømte franske sennepen med hvit- og rødvin. Den skarpe smaken i sennep skyldes en eterisk olje som dannes når de knuste frøene kommer i kontakt med vann.
Hvordan sennep ble brukt tidligere
En gang i tiden var krydderet noe man dyrket og malte selv. De hele sennepsfrøene ble brukt til sylteagurker, agurker og annet. Frøoljen ble brukt til såpe, smøreolje, belysning og kosmetiske preparater, samt medisinsk som plaster. Under andre verdenskrig ble det presset briketter for å tenne plantens tørkede stilker.