Den klassiske diskusjonen om te går ofte på om vannet skal være 80 eller hundre grader varmt. Men det er ikke bare temperaturen som innvirker på smak og kvalitet.
De fleste er fornøyd med en standard pose med te og varmt vann, men hvis du ønsker en enda bedre te, så bør du få med deg disse tipsene.
Bruk riktig utstyr
Hvis du er en skikkelig te-elsker må selvfølgelig utstyret være i orden. Du kan begynne med å kjøpe en tekanne, og hvis du virkelig elsker te så bør du kjøpe to – en til grønn te og en til sort.
Teen avgir aromastoffer som setter seg i tekannen, som gjør den nye teen din mer aromatisk. Sett derfor ikke tekannen i oppvaskmaskinen eller vask den med oppvaskmiddel, siden du da fjerner disse aromatiske stoffene.
Skifter du derimot mellom ulike sorter te og bare har en kanne, kan du skylle kannen noen sekunder i kokende vann før du heller i ny te. På denne måten skylles de gamle aromastoffene bort.
Teblader avgir best smak hvis de får flyte fritt. Derfor er det en fordel å bruke et tefilter eller en stor tesil som kan frigjøre den gode smaken, men som enkelt kan fjernes slik at teen ikke blir bitter.
Grønne og hvite teblader trenger ikke fjernes fra teen, så har du en presskanne stående kan du like gjerne bruke den.
Vannet har stor betydning
Bostedet ditt og kvaliteten på vannet du får gjennom kranen har faktisk betydning for hvordan teen din smaker. Det kan derfor være en god investering med et kalkfilter, dersom området ditt forsynes med kalkriktig vann. Eller du kan bruke flaskevann.
Vannets temperatur
Hvis du drikker sort te, urtete, oolong eller rooibos bør temperaturen på vannet være 100 grader. Skal du koke deg en kopp grønn eller hvit te, så skal temperaturen på vannet være mellom 70 og 80 grader. Da unngår du at teen blir bitter.
Om vannet skal koke eller ikke, er det uenighet om. Når vannet fosskoker fjernes nemlig oksygenet fra vannet, og det kan ha både fordeler og ulemper. Dersom vannet ikke koker opp og oksygenet ikke fjernes, kan dette påvirke teens antioksidanter som kan ødelegges av oksygen.
Hvis vannet likevel skulle fosskoke vil oksygenet forsvinne. Teen beholder dermed antioksidantene, men du kan samtidig risikerer du å få et preg av kokt vann på teen din.
Kok derfor vannet etter hvordan du ønsker teen: Skal teen ha mest mulig antioksidanter i seg, skal den koke helt opp mot kokepunktet. Er smaken det viktigste skal ikke vannet nå 100 grader.
Den optimale trekketiden
Trekketiden kommer an på hvilken type te du skal lage. Som tommelfingerregel skal sort to og rooibos trekke i 5-6 minutter. Hvit te, oolong og urtete i 6-8 minutter og grønn te i cirka 4 minutter.
Hvor lenge teen skal trekke, kommer selvfølgelig an på hvordan du liker teen, så vurder hva som er best for deg. Men som hoveregel bør ihvertfall ikke sort te trekke for lenge, hvis du vil unngå at den smaker bittert.
Slik oppbevarer du teen riktig
Hvordan du oppbevarer teen har også betydning. Te skal helst stå tørt, lufttett, ikke alt for vamt og unngå å plassere den sammen med matvarer som lukter sterkt.
Derfor bør du oppbevare den i en lufttett boks eller beholder. Feil oppbevaring gjør at teen mister lukt og smak, men oppbevares den riktig kan den fint stå i opptil 2 år.