Slik fryser du brød riktig – bevar den gode smaken

Joda, det er mulig å holde brødet ferskt, selv om du fryser det. Bare du kan denne teknikken. 

Å fryse ned brød er ikke noen ny oppfinnelse. Men de fleste av oss som har spist en opptint skive har opplevd å sette tennene i noe halvtørre, smakløse greier med hard skorpe.

For mange av brødets egenskaper tåler ikke så godt fryse- og tineprosessen, og det går ut over smaken og matopplevelsen. Det kan bli seigt, tørt, misfarget og smuldrete – altså ikke akkurat det du ønsker at et brød skal være.

Men med dette trikset skal du se at brødet holder seg langt mer smakfullt, i hele 6 måneder etter nedfrysning!

Frys ned brødet riktig

  1. Bruk ferskt brød. Det første budet her at brødet du fryser ned bør være helt ferskt. Hvis du vil fryse ned ferdig oppskårne skiver, bør du skjære opp brødet så fort som mulig, og senest 24 timer etter at brødet er bakt eller kjøpt.
  2. Frys brødet før du pakker det inn Legg så de nyskårne brødskivene på en plate eller tallerken, og sett dem rett i fryseren uten å dekke til. Brødskivene bevarer bedre sine egenskaper når de fryser i ”friluft”. La dem stå i fryseren til de er gjennomfrosne.
  3. Pakk inn brødskivene i lufttett emballasje Deretter tar du de frosne brødskivene ut av fryseren og legger dem over i lufttette bokser eller poser. Du bør helst bruke fryseposer, for da kan du klemme all luften ut av posene før du lukker dem. Dette vil bidra til at brødskivene beholder ferskheten. Legg så fryseposene (eller boksen) tilbake i fryseren, og så har du fine frossenferske brødskiver klare til neste gang behovet melder seg.

Og slik tiner du opp brødet igjen

  1. Ta ut ønsket antall brødskiver av fryseren Du begynner selvsagt med å ta ut så mange brødskiver du trenger. Hvis du ikke tar alle skivene og tømmer posen, er det viktig at du klemmer luften ut igjen av brødposen før du lukker den og legger tilbake i fryseren.
  2. Tin brødet i romtemperatur Det neste steget er kanskje noen av det enkleste mattipset du noen gang kommer til å lese – for nå skal du bare la brødet ligge å tine på kjøkkenbordet eller hvor du vil ha det. Det kan lønne seg å legge brødskivene ved siden av hverandre, siden overlappende brødskiver kan forsinke prosessen. Skivene bør være fine, ferske og tempererte etter et par små timer.
  3. Eller tin brødet i ovnen eller brødrister Hvis du er skrubbsulten eller av andre grunner ikke har tid til å vente på at brødet tiner i romtemperatur, kan er det selvfølgelig også en mulighet å tine det i ovnen eller i brødristeren.

Bon appetitt!