Sommerlig sitronmarengspai

Kombinasjonen søtt og syrlig gjør denne lekre sitronmarengspaien til en frisk sommerdessert.

Sitronpai

Sitronmarengspai er en engelsk klassiker, og en bit av det friske sitronfyllet med det søte, luftige marengslokket og du forstår hvorfor. Sitronmarengspai er tidkrevende, men vel verdt innsatsen. For å spare tid, kan du lage paideigen kvelden før.

Ingredienser:

Mørdeig (til skallet)

175 gram mel
1 klype salt
100 gram smør eller margarin (ikke for mykt)
2 ss sukker
1 eggeplomme
1-2 ss iskaldt vann

Sitronfyll

60 gram maismel
150 gram sukker
1.25 dl vann
saft av to økologiske sitroner (1-1.5 dl)
finrevet skall av en økologisk sitron
25 gram smør
4 eggeplommer

Marengs

4 eggehviter
150 sukker
perlesukker (kan utelates)

Slik lager du sitronmarengspai

Ha mel, salt, sukker og margarin i biter i kjøkkenmaskinbollen. Sett på maskinen og la ingrediensene blande seg i noen sekunder til du får en smuleaktig konsistens. Tilsett eggeplomme og iskaldt vann, og la maskinen jobbe deigen samme til en stor ball. Kna den raskt sammen med hendene på en melet benkeplate til du har en glatt og jevn deigklump. Pakk inn i folie og la stå i kjøleskapet i minst en time eller over natten om du lager den kvelden før.

La deigen hvile på kjøkkenbenken til den nesten har romtemperatur, før du kjevler den ut og kler en paiform (20-23 cm) med deigen. Forstek paiskallet ved 220 grader i et kvarters tid. Avkjøl.

Sitronfyll

Bland maismel, sukker, vann, sitronsaft og sitronskall i en kjele og la det koke langsomt opp til blandingen er tykk og klar. Den skal bli omtrent som eplemos i tykkelse. Rør hele tiden. La den så koke i et minutt.

Ta kjelen av varmen, og la stå et minutt eller to før du rør inn smøret og eggeplommene, en om gangen. Sett kjelen tilbake på varmen og kok forsiktig opp under omrøring i ett minutt . Hell sitronfyllet over i paiskallet.

Marengs

Pisk eggehvitene. Bland sukker (farin) gradvis inn mens du hele tiden visper, til du får en glatt, blank og stiv marengsmasse. Spre marengsen som et lokk over paien, eller sprøyt små topper. Strø evnetuelt perlesukker over. Stek midt i ovnen ved 125 grader i 30-40 minutter til marengsen er fast og gyllen. La paien stå i ovnen mens den avkjøler seg. Server først når paien er helt avkjølt. Pynt med litt sitronmelisse.