Så mange kopper kaffe bør du maks drikke hver dag

Den sorte drikken har flere helsemessige fordeler - men kun om du drikker den i riktig mengde..

kaffe kopp bord

Kaffe beskytter mot flere typer sykdommer som parkinson, type 2-diabetes og hjerte-kar sykdommer. Men det betyr ikke at man skal drikke det i kannevis av den grunn. Det kommer fram av nyere forskning i Illustrert Vitenskap.

Helt nøyaktig er grensen på cirke 400 mg koffein om dagen, noe som tilsvarer fem kopper kaffe eller maksimalt en liter kaffe om dagen. Et større inntak enn dette kan føre til hjerte-karsykdommer, men også bivirkninger som søvnløshet, hodepine, dehydrering, høyt blodtrykk, svimmelhet og angst.

Filterkaffe er sunnest

Forskere har dessuten avslørt at filterkaffe er det sunneste kaffevarianten. Det skyldes at filteret fanger opp stoffene som øker risikoen for hjerteinfarkt.

Konklusjonen kommer på bakgrunn av en undersøkelse hvor en halv million nordmenn deltok. Deltagernes kaffevaner har blitt fulgt over årtier og sammenlignet med helsedata – som ledet til at forskerne kunne konstantere at personer som drakk 1-4 kopper filterkaffe daglig hadde den laveste dødeligheten som følge av hjerte-kar sykdommer – også lavere enn de som slett ikke drakk kaffe.