Oppbevaring av matvarer i fryseren er på mange måter en god ting, men det er dessverre også vanskelig å glemme hvor lenge de forskjellige tingene har ligget i fryseren.
Mange tror feilaktig at matvarene har uendelig holdbarhet når de er nedfrosset. Vi har derfor satt opp en veiledende oversikt over matvarenes holdbarhet i fryseren.
Det er ikke farlig å spise matvarer som har ligget for lenge i fryseren, men du vil oppleve en forringet kvalitet, smak og konsistens. Som utgangspunkt bør ingen matvarer ligge i fryseren i over et år.
Hva er riktig temperatur i fryseren?
Det er viktig at temperaturen i fryseren er korrekt. Den optimale temperaturen i fryseren er minus 18 grader, siden bakteriene da ikke klarer å formere seg.
Det er likevel viktig å avkjøle matvarer før frysing, slik at matvarene ikke er varme når de legges i fryseren.
Kjøtt:
- Svinekjøtt, magert: 6 måneder
- Svinekjøtt, fett: 3 måneder
- Hakket kjøtt: 3 til 4 måneder
- Oksekjøtt: 10 måneder
- Farse: 2 måneder
- Kalvekjøtt: 6 til 8 måneder
- Lammekjøtt: 10 måneder
- Røkt kjøtt: 4 til 6 måneder
- Vilt: 6 til 18 måneder
- Gryteretter: 3 måneder
Fjærkre:
- Fjærkre, magert: 8 til 10 måneder
- Fjærkre, fett: 5 måneder
- Kokt og stekt fjærkre: 1 til 2 måneder
Fisk:
- Gravet: 3 til 4 uker
- Fisk, mager: 3 til 6 måneder
- Fisk, fet: 2 måneder
- Røkt frisk: 3 til 4 uker
- Fiskefarse: 1 til 2 måneder
- Skalldyr, uåpnet: 2 til 3 måneder
Grønt:
- Frukt: 10 til 12 måneder
- Frønnsaker: 6 til 12 måneder
- Sopp som er stekt i fett: 4 til 5 måneder
Bakverk:
- Lyst brød: 6 måneder
- Rugbrød: 6 måneder
- Rundstykker: 6 måneder
- Bakverk, magert: 4 til 5 måneder
- Bakverk, fett: 2 til 3 måneder
Melkeprodukter
- Melk: 4 måneder
- Fløte: 4 måneder
- Fløteis: 2 måneder
- Yoghurt: Uegnet
- Ost, fet (45+): 3 til 4 måneder
- Ost, mager: Uegnet
- Ost, revet: 3 til 4 måneder
- Smør: 3 måneder
- Eggehviter: 8 måneder
- Eggeplommer: 6 måneder
Diverse
- Babymos: 1 til 2 måneder
- Fromage/mousse: 3 måneder
Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!