Bor du et sted det vokser mye ramsløk må du kommer deg ut å plukke i sesong. Har du først lagd ramsløksalt en gang, er det krise om du går tom.
Det er ikke bare superenkelt å lage ramsløksalt, det smaker også supergodt. Man bruker flaksalt når man lager ramsløksalt, og fordelen med det er at flaksalt tiltrekker seg ramsløkens farge. Så når det tørkes får du et nydelig aromatisk salt, som du kan bruke til alt mulig. Kjøtt, fisk, egg, brødskive, poteter…. Listen er uendelig.
Lyst til å prøve deg på å lage egen ramsløkpesto også? Se oppskriften her.
Generelt hvis du synes hvitløk gir en for kraftig smak, kan du bruke ramsløk i stedet, da den er litt mildere.
Nedenfor kan du lese hva du trenger av ingredienser, samt fremgangsmåten for å lage ramsløksalt selv.
Det du trenger er:
- 200g friske blader av ramsløk
- 500g flaksalt
- ½ dl olje (hvis ønsket og gjerne en nøytral)
Slik gjør du:
- Skyll først bladene og tørk dem. Ta vekk de groveste stilkene.
- Putt bladene deretter i en foodprosessor sammen med olje, og kjør det sammen til en puré. Obs: Dersom du vil ha et helt tørt salt, kan du droppe oljen. Oljen gjør nemlig saltet litt fuktig.
- Bland så puréen og flaksalt sammen i en skål eller bolle, og la det stå en stund.
- Forvarm ovnen til 100°C (varmluft).
- Legg bakepapir på stekebrettet og fordel blandingen utover. Sett brettet midt i ovnen.
- Døren til ovnen skal være åpen. Derfor bør du plassere for eksempel en tresleiv i åpningen.
- Saltblandingen skal nå tørke her til all fuktighet er borte. Det tar cirka syv timer.
- Når saltblandingen er ferdigtørket, kan du helle den over på tette glass.
- Voila! Oppbevares tørt og mørkt.