Overraskende! Denne spiselige planten har giftige blader

Norsk sommer er for mange lik med rabarbra i store mengder. Den norske rabarbraen er klar til å høstes og brukes nå, men vær forsiktig - ikke hele planten er spiselig.

rabarbrablader

Risikovurdering av rabarbrablader 

Vi i norden har en stigende interesse for å bruke planter på nye måter i matlaging, og det har fått DTU Fødevareinstitutt i Danmark til å risikovurdere 50 planter, som de har møtt på danske restauranter. En av disse plantene er rabarbrablader, som har vist seg å være giftige for oss mennesker å få i oss.

De røde stilkene på rabarbraen er ufarlige og kan spises som de er eller brukes i bakst og matlaging uten bekymring. Du bør imidlertid unngå å eksperimentere med rabarbra bladene på kjøkkenet – selv om noen nyere kokebøker inneholder oppskrifter med bladene. 

Giftig

Forskere fra DTU Fødevareinstitutt advarer mot å bruke rabarbrablader i matlagning og det gjelder både rå og varmebehandlede blader. Advarselen skyldes at bladverket inneholder oksalsyre og en blanding av stoffer som stammer fra stoffgruppen antrakinoner. Det antas å være disse stoffene som har skylden for forgiftning.

Symptomer på rabarbrablad forgiftning 

Forgiftningen kan skje ved bare et inntak på 10-20 gram ferske rabarbrablader og symptomene på rabarbrablad forgiftning er: 

  • Oppkast 
  • Diaré 
  • Forstyrret nyrefunksjon

I alvorlige tilfeller har man sett symptomer som bevistløshet, krampe og død. 

Oppskrifter med rabarbra :