Risikovurdering av rabarbrablader
Vi i norden har en stigende interesse for å bruke planter på nye måter i matlaging, og det har fått DTU Fødevareinstitutt i Danmark til å risikovurdere 50 planter, som de har møtt på danske restauranter. En av disse plantene er rabarbrablader, som har vist seg å være giftige for oss mennesker å få i oss.
De røde stilkene på rabarbraen er ufarlige og kan spises som de er eller brukes i bakst og matlaging uten bekymring. Du bør imidlertid unngå å eksperimentere med rabarbra bladene på kjøkkenet – selv om noen nyere kokebøker inneholder oppskrifter med bladene.
Giftig
Forskere fra DTU Fødevareinstitutt advarer mot å bruke rabarbrablader i matlagning og det gjelder både rå og varmebehandlede blader. Advarselen skyldes at bladverket inneholder oksalsyre og en blanding av stoffer som stammer fra stoffgruppen antrakinoner. Det antas å være disse stoffene som har skylden for forgiftning.
Symptomer på rabarbrablad forgiftning
Forgiftningen kan skje ved bare et inntak på 10-20 gram ferske rabarbrablader og symptomene på rabarbrablad forgiftning er:
- Oppkast
- Diaré
- Forstyrret nyrefunksjon
I alvorlige tilfeller har man sett symptomer som bevistløshet, krampe og død.