Pasta lagret i romtemperatur kan være dødelig

De fleste av oss har spist gamle pastarester. Men visste du at pasta som har stått lenge i romtemperatur kan være direkte dødelig?

Det er fort gjort å lage mer ris eller pasta enn man klarer å spise opp. Og derfra er veien kort til at restene blir stående på benken, og at man senere forsyner seg av den romtempererte maten, enten kald eller varmet opp.

Men gjør du dette, bør du vite at ris og pasta som er lagret i romtemperatur i lengre tid kan være direkte dødelig. Det kommer frem i denne artikkelen fra forskning.no.

Giftstoff som tåler «alt»

Forklaringen er at ris og pasta inneholder bakteriesporer som overlever koking. Når maten er avkjølt kan disse sporene spire og gro, og dermed danne nye giftstoffer (toksiner).

Det spesielle med disse giftstoffene er at de er veldig motstandskraftige. De kan tåle temperaturer på opp til 121 grader og pH-verdier fra 2-12. Dermed står toksinet i mot både koketemperatur og magesyre, og brytes verken ned av oppvarming eller i fordøyelsessystemet.

Toksinet er heller ikke immunogent, så vi mennesker blir ikke immune mot stoffet selv om vi har blitt syke av det tidligere.

Les også: Slik koker du ris så den blir mindre skadelig

Den siste spaghetti

Ifølge artikkelen har gammel pasta med dette giftstoffet tatt livet av flere europeere de siste 20 årene. Dødelighetsraten er riktignok ikke veldig høy, og det er ikke angitt nøyaktig hvilke temperaturer eller lagringstid som har utløst dødsfallene. Men at giftstoffer i gammel pasta har vært årsaken i alle tilfellene virker sikkert.

Spørsmålet som presser seg på blir da «hvor lenge er det trygt å lagre slike typer matvarer ved romtemperatur?»

Som en hovedregel bør varmebehandlede matrester raskt inn i kjøleskap etter det er avkjølt. Toksinet vil ikke spire i temperaturer under 6 grader.

Videre tyder alt på at det går fint å la maten stå fremme i romtemperatur i minst 4-6 timer. I tilfellene med rapporterte dødsfall har maten vært lagret ved over 12-14 °C i mer enn to døgn.

I tillegg bør det nevnes at utbrudd også kan forårsakes av melkeprodukter, pizza og gryteretter.

Pass på pastaen

Avslutningsvis kan det sies at det sannsynligvis er mange som har spist matrester lagret lenge i romtemperatur, uten å bli syke.

Det betyr at dette problemet heldigvis ikke er veldig utbredt, eller at toksinet ikke produseres særlig raskt i matrester. Men vi anbefaler likevel å være obs hvis du vurderer å spise mat som er lagret lenge i romtemperatur.

Kilde: Forskning.no