Knollselleri er ekstra lurt å bruke i middager, den er både næringsrik og har en nydelig smak. Selleriroten inneholder også mye C-vitamin og forlat, som er bra for immunforsvaret
– Selleriroten er en av mine favoritter! Denne knudrete knollen er fullpakket med næringsinnhold som er godt for immunforsvaret ditt. Det er en av de mest anvendelige rotgrønnsakene vi har og den er god som både hovedrett og tilbehør, forteller kokk og matansvarlig rådgiver Toril Gulbrandsen i OFG, i en pressemelding.
Grønnsakenes «stygge andunge» – kokkenes og kroppens favoritt
Selleriroten blir omtalt som den “stygge andunge” på grunn av sitt utseende. Den er stor, knollformet, knudret, vortelignende og en lysebrun rot. Innsiden derimot består av et sprøtt og perfekt, elfenbensfarget fruktkjøtt, og det er her «svanen» viser seg.
Planten har lavt energi- og fettinnhold og er fullpakket med god næring som; kalium, kostfiber, fosforog kobber. Folat er et B-vitamin som reduserer tretthet og utmattelse samtidig som den beskytter kroppen din og holder deg frisk – i likhet med vitamin C, mens kostfiber gir gladere mager og bedre fordøyelse.

Medlem av “de fire store”
Selleriroten briljerer på kjøkkenet da den er både fyldig, dyp, søt, nøtteaktig, krydret, røff og elegant på samme tid. Den er et stolt medlem av «de fire store» basisgrønnsakene sammen med gulrot, purre og løk.
5 ting du kanskje ikke visste om denne grønnsaken:
- Selleriroten kommer trolig fra Middelhavslandene. Homer nevner sellerirot i det episke diktverket «Odysseen» cirka 720 f.Kr under navnet selinon, og det er her navnet selleri kommer fra.
- Tidligere var sellerirot og stangselleri en og samme, men på 1600- og tidlig 1700-tallet ble flere forskjellige sorter dyrket. Nå har vi varianter som: Vill selleri, stangselleri/ stilkselleri, knollselleri/sellerirot og bladselleri.
- Knollselleri er bra for hjerte- og karsykdommer. Planten kan være kreftforebyggende.
- Den kan oppbevares i 6 til 8 måneder hvis den lagres mellom 0 og 5 °C. Godt for klimaet og godt for magen din i vintermånedene.
- Alt kan spises – både bladene og stilken, i tillegg til roten – selvfølgelig!