Oppskrift på tradisjonell fårikål

Høsten er tid for fårikål, en kjær favoritt hos nordmenn flest. Prøv å lag den med en tvist, eller gå for den klassiske varianten.

fårikål

Elsket av nordmenn flest

Retten er elsket og hatet, men nordmenn flest elsker allikevel fårikål. Undersøkelser* viser at 70% av oss spiser fårikål på denne tiden av året – så den tradisjonelle fårikålen holder stand som skikkelig god høstmat.

Undersøkelsen viser at det er flest menn over 60 som foretrekker retten, imens de yngre er mer skeptiske. Matfaglig rådgiver i OFG, Toril Gulbrandsen, sier det kan være rom for å variere litt om man savner smak eller krydder til fårikålen. For eksempel kan man la skiver av gulrot, persillerot og selleri koke sammen med kålen og kjøttet den siste timen. For en eksotisk variant anbefaler hun sin favoritt med både chili, ingefær og hvitløk.

– Fårikål er noe av det enkleste du kan lage. Det tar bare litt tid, og med krutt som chili, ingefær og hvitløk så når retten nye høyder, sier hun og minner om at Fårikålens festdag er torsdag 29. september.

Fårikål er noe av det enkleste du kan lage, det tar bare litt tid. Her er en enkel oppskrift for deg som vil prøve å lage retten hjemme:

Oppskrift på fårikål (4 porsjoner)

Dette trenger du

  • 1,5 kg hodekål
  • 1,5 kg fårikålkjøtt
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann
  • Poteter og persille til servering

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i serveringsstykker om det ikke er ferdigdelt.
  2. Del kålen i to og skjær i skalker.
  3. Legg kjøtt og kål lagvis i en rommelig kjele med salt og pepper mellom lagene.
  4. Hell på vann og kok opp. Skru ned varmen, legg på lokk og la fårikålen småkoke i ca. 2 timer til kjøttet løsner fra benet og er mørt.
  5. Server fårikål rykende varm med gode kokte poteter og gjerne med et persilledryss.

*Landsrepresentativ omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) september 2022.

Informasjonen i artikkelen er hentet fra en pressemelding sendt ut av OFG