Ønsker du å glede venner eller familie med lammestek til påskemiddagen, men har aldri laget det før? Da er vi her for å hjelpe deg med oppskriften!
Vet du hvorfor vi spiser lammestek til påske?
Påsken er den kristne tros mest hellige høytid. Den feires på samtlige måter rundt om i verden og er assosiert med en rekke symboler. Deriblant er det eldste symbolet, tradisjonen om å spise lammestek til påskemiddagen.
De ulike påskedagene har hver sin betydning i forhold til den kristne tro, hvor de har fått sine særegne navn. Deriblant langfredag, som er påskens sørgedag, hvor Jesus Kristus ble korsfestet. Påskelammet er et symbol på nettopp dette, nemlig at Jesus ble ofret som et uskyldig lam.
Oppskrift: Påskens lammestek

Denne oppskriften er litt annerledes enn de andre, da lammesteken legges på grillen istedenfor i ovnen!
Dette trenger du:
- 1 lammelår på 2 kg
- 1 glass syltet ramsløk
- 200 g smeltet smør
- Saften til ½ sitron
- Salt og pepper
Ratatouille:
- 1 rød paprika
- ½ squash
- ½ aubergine
- 1 rødløk
- 4 ss olivenolje
- Sitronsaft
- ¼ bunt persille
- 3 stilker mynte
- 2 dl vann
- Salt og pepper
Tilbehør:
- 1 dl couscous
- 1 sitron
- Mynte
Slik lager du lammestek:
- Skjær og tilpass lammelåret, slik at den passer til akkurat din grill. Dette kan du også be dem i butikken gjøre for deg når du kjøper inn. Har du et rotisseri, vil det være optimalt å bruke. Da setter du låret på begge gaflene. Krydre med salt og pepper!
- Bland sammen marinaden: smeltet smør, ramsløk og sitronsaft. Sett marinaden kjølig og vent med å pensle til lammesteken ligger på grillen.
- Vask og skjær opp paprika, squash og aubergine i like skiver. Skrell og kutt løk og pensle med olivenolje, salt og pepper. Skyll krydderurtene og finhakk.
- Kok opp vann, hell i couscous og la det trekke i 15 minutter på lav varme. Bland couscous med mynte, skyll og skjær sitron i båter og anrett.
- Forvarm grillen til indirekte varme. Bruker du kullgrill, så bruker du tilsvarende ca tre fjerdedels grillstarter med klargjorte briketter. Dersom du bruker ovnen langtidssteker du på 125 grader over 2 til 2.5 timer, men om du har litt bedre tid setter du ovnen på 90 grader i 6 timer.
- Om du bruker et rotisseri, setter du spydene på rotisserimotoren på grillen og slå på. Om du ikke har dette, legger du lammestek på indirekte varme og passer på å vende den med jevne mellomrom. Ha det under lokk i 2 timer og pensle med marinade hvert tiende minutt.
- Mens dette koser seg på grillen, kan du lage rotatouillen, hvilket du enkelt gjør ved å grille grønnsakene på grillen til de er møre. Deretter smaker du til med sitronsaft, salt og pepper.
- Husk å måle kjøttets kjernetemperatur løpende med steketermometer. Viser det 60 grader, kan du ta det av og la det hvile i et kvarter.
- Tilsett persille og mynte til ratatouillen rett før du serverer. Skjær lammestek i skiver og dander!
Oppskriften er hentet fra en pressemelding fra samarbeidet mellom Coop og Weber.