Om du ønsker å følge tradisjonen eller rett og slett bare leter etter en unnskyldning til å bake berlinerboller, så har vi her en oppskrift til det som kalles solboller!
Soldagen kaller for…
…solboller! Flere norske byer har som kjent mørketid, blant annet Tromsø. For å markere slutten på en lang og kanskje tung periode, markerer hele byens befolkning det første snevet av sol med å lage og spise berlinerboller i lange baner. I år er byens dag 21. januar, hvilket er en perfekt mulighet for deg til enten å feire soldagen eller til å gripe sjansen til å nyte nybakte herligheter.
Solboller på tre ulike måter
I en pressemelding skriver Opplysningskontoret for Brød og Korn at de har snakket med bakerier i Tromsø, som forteller at i motsetning til de fleste andre, så setter de omsetningsrekord på starten av året. Dette er grunnet solens tilbakekomst og folkets lyst på boller akkurat denne dagen. De forteller videre at det går av tre ulike typer:
- Berlinerboller rullet i fint sukkerstrøssel
- Berlinerboller med melisglasur på toppen og syltetøy inni
- Berlinerboller med siktet melisdryss på toppen
Derimot er det ikke alle som bor i nærheten av et bakeri eller som har muligheten til å kjøpe dyre boller. Derfor bistår vi med en oppskrift perfekt for deg som ønsker rykende ferske og hjemmelagde boller.
Dette trenger du til 10-12 berlinerboller:
Deig:
- 500 g hvetemel
- 60 g sukker
- ½ ts salt
- 1 ½ dl fløte
- 1 ½ dl melk
- ½ pk gjær
- 3 egg
- 100 g smør
Fyll:
- 4 ss bringebærsyltetøy, eller…
- …4 ss vaniljekrem, eller…
- …hva enn annet du måtte ønske
Steking og pynt:
- 1 ½ l frityrolje
- Ca. 2 dl sukker til å rulle bollene i
Slik gjør du:
Deig:
- Ha mel, sukker og salt i en bolle. Tips: Berlinerboller er enklest å lage med en eltekrok.
- Ha fløte og melk i en liten kjele og varm opp mens du følger med. Det skal bli ca. rundt kroppstemperatur (37°C) før du rører inn gjær.
- Tilsett egg, visp det sammen og hell dette over i melblandingen. Bland og elt det deretter i 10 minutter.
- Legg i smør i terninger og la deigen elte videre til den er smidig og slipper bollen. Dette vil typisk ta 5-10 minutter.
- La deigen heve i 30-45 minutter, slik at den er fordoblet i størrelse.
Fyll:
- Nå kan du legge ut deigen på et lett melet bord og kjevle den til den er 2 cm tykk. Deretter kan du bruke en utstikker eller et kjøkkenglass med en diameter på 6 cm til å stikke ut sirkler. Samle deigen, rull den ut igjen og gjenta til du er tom for deig.
- På halvparten av sirklene med deig kan du legge ønsket fyll. Legg så en deigsirkel uten noe fyll over denne, og press sammen kantene slik at det ikke tyter fyll ut.
- Dekk til berlinerbollene med plast eller et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i 20-30 minutter.
Steking og pynt:
- Varm frityrolje i en tykkbunnet kjele. Bruk et steketermometer til å oppnå en temperatur på 160°C. Tips: Du kan også sjekke dette ved å sette en tresleiv ned i oljen og se om det bruser. Bruser det rundt treverket er oljen varm nok (hvilket er ekstremt varmt, så pass på!).
- Legg bollene forsiktig ned i oljen og stek dem gylne. Husk å snu dem underveis!
- Ta bollene ut av oljen og la dem renne av seg på et kjøkkenpapir og kjøle seg ned på en rist. Deretter kan du rulle dem i enten sukker eller melis, alt ettersom hva du selv ønsker.
- Voilà!
Oppskriften er hentet fra brodogkorn.no
Tips for frityroljen
Når du er ferdig med frityrstekingen kan du sjekke frityroljen – dersom den er nogenlunde ren og ikke lukter vondt, så kan du nemlig sile den og bruke den på nytt. Hvis den ikke er brukbar, burde du helle den i for eksempel en melkekartong og kaste den i restavfall istedenfor i vasken.
God soldag!