5 forskjellige løktyper
Løk er en unnværlig ingrediens i de fleste kjøkkener. Men løk er ikke bare løk, både smak og sort kan variere. Her er 5 av de mest brukte løktypene i norsk matlaging med tips til hvordan du kan bruke dem.
Vanlig løk også kjent som gul løk.
Vanlig gul løk
Denne typen tilhører kepaløk-slekten, som faktisk tilhører liljefamilien.
Gul løk er så vanlig at du kan gråte over det – bokstavelig talt. Det er på grunn av denne saftige løken at vi gråter de salte tårene, mest, når vi skjærer dem.
Gul løk har en skarp smak når den er rå, derimot blir den søtere desto lengre den blir kokt eller stekt. Det er dette som er magien ved løken.
Gul løk har navnet på grunn av fargen på det ytre skallet når den har fått ligge litt. Gul løk har lang holdbarhet, hvis du holder den kjølig, tørt og mørkt kan de holde seg i opptil et år.
Rødløk ere en farget og litt mildere variant av den gule løken.
Rødløk
Den røde eller lilla løken minner veldig om vanlig gule løk. Rødløk er en god erstatning til gul løk hvis du vil unngå at tårene renner når du skal skjærer den eller hvis du foretrekker en mindre skarp smak. Rødløk er spesielt god i salater, salsa og i andre retter som krever rå løk, men der løken ikke trenger å tiltrekke seg all oppmerksomheten.
Hvis du tilbereder rødløk, vil de klare rødlige fargene vannes ut. Hvis rødløken er for sterk til å spises rå, kan du tone smaken ned ved å la dem trekke litt i vann før du tilbereder dem.
Sjalottløk – eller shallots på engelsk og eschalots på fransk.
Sjalottløk
Sjalottløk er gul løkens fetter. I butikken koster de alltid litt ekstra sammenlignet med vanlig løk, og mange kokker foretrekker sjalottløk fremfor vanlig gul løk i matlagingen. I en bearnaisesaus brukes for eksempel alltid sjalottløk.
Sjalottløk er avlang og mindre enn vanlige gule løk, og de vokser i klaser. Sjalottløk kan ikke sås, men skal alltid settes.
Navnet “sjalott” har sin opprinnelse tilbake til oldtidens hellas, det viser til den fønikiske byen Ashkelon, som grekerne assosierte med nettopp løk.
Som navnet antyder er salatløk god i salater. Smaken er med dempet og overdøver ikke de andre smakene som for eksempel tomat.
Salatløk
Salatløk kalles på engelsk for “white onion” (hvit løk). Løkens hvite skall skiller seg mest fra gul løken i fargen. Smaken er imidlertid litt mer frisk og mild, noe som gjør at den passer perfekt i salater. Den milde smaken overdøver ikke andre smaker som for eksempel tomater, salaten eller andre friske grønnsaker. Skinnet på salatløk er ofte litt tynnere enn på en vanlig løk, og fruktkjøttet er også mykere.
Vårløk er tilgjengelig hele året i Norge. I det fri modnes de imidlertid ikke før sommeren.
Vårløk
Vårløk er faktisk en vanlig løk som er raffinert. I vekst ligner vårløk på purre, men hvis du lar dem ligge lenge nok, vil de fleste vårløker til slutt bli til en normal løk.
Vårløk bør egentlig hete sommerløk, fordi det først er i juni man kan høste dem. Imidlertid er friske vårløker tilgjengelige hele året rundt. Utenfor sesongen (juni-oktober) kommer de til Norge fra utlandet eller fra drivhus.
Både den grønne toppen og det hvite skaftet kan spises. Vårløk kan ofte holde seg lengre en hva man tror, hvis du skyller og renser dem kan de holde seg i ca. en uke i kjøleskapet.
Hvis vårløk blir myke og kjedelige, kan de regenerere seg hvis du setter dem i iskaldt vann i relativt kort tid. Vårløk kan også fryses. Hell kokende vann over vårløken ( ca. et minutt) og legg dem til avkjøling, deretter i fryseren. På den måten har du alltid vårløk tilgjengelig i fryseren hele året rundt.