Dette trenger du:
Oppskriften er til 12-14 boller.
- 50 g gjær
- 1 st salt
- 1 ts kanel
- 125 g sukker
- 200 g smør
- 6 kopper melk
- Ca. 1 kg hvetemel
- 100 g marsipan
- 100 g mykt smør
- 50 g sukker
- 1 egg – til pensling
- 50 g hakkede mandler
- 4 ss sukker blandet med 1 ss kanel
Slik gjør du:
Smuldre gjæren i en bolle. Tilsett salt, kanel og sukker. Smelt smøret i en kjele ved svak varme og tilsett melken. Når blandingen er lunken, fingervarm, heller du den over gjæren. Rør gjæren ut i melkeblandingen. Rør melet inn litt av gangen. Elt deigen godt til den er jevn og smidig. La deigen heve et lunt sted i 30 minutter, til dobbel størrelse.
Riv marsipan i en bolle. Rør marsipanen sammen med sukker og smør til en jevn krem.
Tenn ovnen på 180° C.
Når deigen har hevet kjevles den ut til en rektangel på ca. 50 x 40 cm. Fordel kremen utover deigen. Brett en tredjedel av deigen inn mot midten og brett den andre tredjedelen over den første. Rull deretter deigen ut igjen til den er ca. 40 x 40 cm og skjær den i 12 strimler, ca 3 cm brede. Skjær hver stripe i to. Vend stripene i en vri. Snør strimlene sammen til en knute og legg den på en langpanne med bakepapir.
Pensle bollene med egg og dryss over hakkede mandler og kanel-sukker blandingen. Stek bollene i 12-15 minutter til de er gyldne. Avkjøl på en rist.

Denne oppskriften finner du i boken Morgenmad – Spis dagen godt i gang, som er skrevet av Marie Melchior og Betina Hastoft. Boken er utgitt av Muusmann Forlag. Boken er Dansk.