Hele listen: Her er maten du kan og ikke kan fryse ned

Noen ganger kjøper man inn for mye mat. Da er det greit å vite at egg og meieriprodukter, som melk og ost kan legges i fryseren.

Mange er ikke klar over at de kan fryse ned meieriprodukter eller egg, og kaster derfor unødvendig mye mat. 

Her får du vite hvordan du skal fryse ned melk, forskjellige typer ost, smør, fløte og egg. 

Kan jeg fryse ned melk?

Det kan være mange grunner til å fryse ned melk: Kanskje har kjøpt for mye eller kjøpt melk som har kort holdbarhetsdato.

Melk kan fryses ned i kartongen, eller du kan porsjonere den ut og tine når du trenger den.

Melk som har ligget i fryseren, smaker ikke like godt som fersk melk fra kartong. I tillegg tar melken til seg smak fra andre matvarer som ligger i fryseren. Opptint melk egner seg derfor best til matlaging.

Når du skal bruke melken fra fryseren bør du la den tine langsomt i kjøleskapet, ellers vil den smake litt vannete. Husk også å riste melken før bruk.

Melk kan fryses i inntil 6 måneder.

Kan jeg fryse ned fløte?

Ja, det kan du. Alle typer fløte kan fryses i inntil 3 måneder. Et godt tips er på fryse fløten i isterningposer, så kan du ta opp når du trenger. Du kan tine terningene i kjøleskap eller putte de direkte i sauser, supper eller annen matlaging.

Kremfløte

Hvis du legger en boks kremfløte i fryseren, kan du ikke piske denne til krem når den er opptint.

Men her har melk.no et smart triks: Pisk kremfløte halvstiv før du legger den i fryseren, så lar den seg piske til krem etter opptining.

Vær oppmerksom på at den ikke holder seg lenge og vil lett skille seg.

Kan ost fryses?

Ja, mange typer ost kan fryses ned. Konsistensen endrer seg, men smaken er ofte god.

Gulost

Du kan helt fint fryse gulosten, men osten vil endre seg i konsistensen og vil være vanskelig å skjære i skiver med ostehøvel. Nedfrosset gulost kan fint brukes på pizza, i gratenger eller i annen matlaging.

Brunost

Hvis du fryser ned brunosten vil den få en kornete konsistens etter opptining, og noe fett kan skilles ut. Opptint brunost kan fint brukes i varme retter som viltgryter og sauser.

Et godt tips er å fryse brunosten i mindre biter så kan du ta opp litt når du trenger. Brunosten bør forresten tines i kjøleskap og brukes ganske raskt etter tining.

Blåmuggoster og hvitmuggoster

Blåmuggoster som Normanna, Norzola og Royal kan fryses. Det samme gjelder hvitmuggoster som camembert og brie). Ostene må være passe modne og spises så snart de er tint.

Kremoster

Hvis du fryser ned kremost så vil den bli kornete og miste en del av væsken etter opptining, men kan fint brukes i varme retter.

Cottage cheese og kvarg

Disse kan faktisk ligge i fryseren i inntil 6 måneder. De skal tines langsomt i kjøleskapet. Kan fint brukes i bakverk eller vaffelrøre etter opptining.

Cottage cheese kan fryses ned. Foto: iStockphoto

Kan jeg fryse ned smør?

Smør tåler godt nedfrysing, så lenge det er tett innpakket. Det er ikke anbefalt å ha smør i fryseren i lenger enn tre måneder.

Grunnen til det er at smør harskner ved ugunstig lagring og over tid, selv i fryseren. Smøret skal tines langsomt i kjøleskapet.

Hva med egg?

Du er det uproblematisk å fryse egg, men du skal ikke legge hele egg i fryseren, fordi de sprekker.

Det er ingenting i veien for å kakke 4-5 egg i en boks og sette dem i fryseren, men det mest praktiske er å dele dem opp så kan du bruke litt og litt.

Skill egg og plomme fra hverandre og legg det i et isterningsbrett. Det lønner seg å røre plommene lett sammen, ellers kan de klumpe seg litt.

Når plommer og egg har frosset kan du fordele isbitene i en boks eller pose. Eggene skal tines i kjøleskap.

Mat som ikke er egnet for å fryse ned

Majones

Frossen majones vil skille seg under tining.

Ris

Ris har en tendens til å bli smuldrete og grynete etter å ha blitt frosset.

Myke oster

Oster med høyt vanninnhold kan ikke fryses, som ricotta og kremost.

Grønnsaker med høyt vanninnhold

For eksempel blir agurker, salat og tomat dårlig av å bli fryst.

Kilder: idenyt.dk, melk.no og dinside.no