Hvilke matvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En av disse matvarene trenger du ikke å skylle i vann. De tre øvrige skal skylles i vann. Se hvilke matvarer alltid skal under kranen og hvilke som ikke trenger å skylles.

De fleste grønnsaker og matvarer har godt av å skylles. Eller rettere sagt: Vi har godt av at de skylles for å unngå bakterier som salmonella.

Alle vet at mat som salat, bær og epler skal skylles i vann. Her spiser man jo også skallet. Men også grønnsaker og frukt hvor skallet kastes har godt av å skylles.

Matvarer som alltid skal skylles

Visste du at for eksempel meloner skal skylles? Hvordan har det seg?

Alle frukter og grønnsaker med uspiselig skall

Matvarer som meloner har jo et tykt og solid skall, så hvordan skulle bakterier og annet kunne slippe inn til fruktkjøttet?

Det kan skje ved oppskjæring og når det flyttes på melonstykker. Utenpå melonen kan det være både salmonella og norovirus.

Skyll og skrubb melonen med en børste før du deler den opp. Meloner ligger på bakken og modnes, og derfra kan det overføres bakterier som kan gjøre deg syk. 

Det samme hensyn gjelder andre grønnsaker og frukter med skall. Du bør for eksempel alltid vaske: Avocado, papaya, kiwi og bananer (hvis de skal deles og spises i biter).

Alle grønnsaker og frukter uten skall skal skylles

Gulerøtter må vaskes og skrubbes, uansett om du spiser dem med eller uten skall. Alle bær skal også skylles, hvilket også gjelder frosne bær. På veien til fryseren kan bærene ha blitt håndtert av mange personer, og der med inneholde bakterier.

Utover dette har vi krydder og spirer. Friske krydderurter fra urtehagen er alltid et pent syn på middagsbordet,men de burde faktisk alltid ha et rensende bad før de brukes i maten. Klipp av stilken og rens bladene grundig før du tørker dem i et tørkehåndkle eller salatslynge.

Spirer skal også alltid skylles. Gjør det i et dørslag under kaldt, rennende vann. Ikke la dem ligge for lenge, spis dem kort tid etter innkjøp. 

Matvarer som ikke trenger å skylles

Egg

Alle har jo hørt om forbindelsen mellom egg og salmonella, men det er ikke nødvendig å skylle eggene. 

Egget er utstyrt med en beskyttende hinne inne i egget som blir dannet før hønen legger egget. Hinnen forhindrer inntrengende luft og bakterier. Hinnen kan ødelegges om egget vaskes og på den måten bli mer sårbart for bakterier. 

Egg som er kjøpt i butikken er allerede vasket, så her er hinnen borte. Derfor skal eggene raskt inn i kjøleskapet. 

Kylling

Ingen spiser rå kylling. Kylling skal alltid stekes eller tilberedes på høy varme. Det tar livet av bakterier i kjøttet. Hvis du skyller skyller kyllingkjøttet, kan man risikere at bakteriene havner på andre tilhørende matvarer eller på skjærebrettet. 

Fisk

Som med kylling er det ikke nødvendig å vaske fiske før tilberedning. Varmen på pannen eller ovoen tar effektivt livet av uønskede bakterier. 


Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!
Kilde: Idenyt.dk