Genialt kjerringråd: Risengrynsgrøt som kokes i senga

Før brukte husmødre kasser med høy til å koke risengrynsgrøten. I dag legger vi den i senga. Her er oppskriften på risengrynsgrøt som aldri blir brent.

Selv om en husmor brukte flere timer foran komfyren i gamle dager, hadde de ikke tid til å stå og røre i risengrynsgrøten i flere timer for at den ikke skulle svi seg. Så de hadde et triks som fortsatt brukes i dag – høykasse. 

Slik unngikk bestemor at risengrynsgrøten ble brent 

En gang fikk en husmor ideen om at man kunne pakke en oppvarmet gryte med melk og ris ned i en kasse med høy og la grøten passe seg selv i noen timer. Det viste seg å være litt av et triks. På den måten unngikk man at melken ble brent og måltidet ødelagt. 

Tradisjoner rundt risengrynsgrøt 

Vi spiser ekstra mye risengrynsgrøt til jul, og julaften lager mange riskrem til dessert. I mange barnefamilier er det også vanlig å spise risengrynsgrøt med kanel, sukker og smør, servert med et glass saft i desember. 

For mange er det også en tradisjon å sette ut en skål med grøt til nissen. Hvis nissen spiser opp grøten i løpet av natten, er han glad og familien får en god jul. 

Oppskrift på risengrynsgrøt i sengen 

Her får du oppskriften på risengrynsgrøt som aldri svir seg (fra badut.dk) 

Ingredienser: 

 • 300 g risengryn
 • Litt vann 
 • ½ L helmelk 
 • 1 L lettmelk 
 • 1 ts salt 

Du trenger også en stor, tykkbunnet gryte og et håndkle for å pakke den inn. 

Slik lager du risengrynsgrøt i sengen: 

 1. Hell ris i gryten og tilsett salt og en øse vann slik at risen akkurat er dekket. 
 2. Kok opp vannet og risen, og rør godt til vannet nesten er kokt bort. Husk å rør hele tiden, slik at du forhindrer at det brenner seg. 
 3. Tilsett en halv liter helmelk og la melken varme til rett før det koker. Du kan fint gjøre noe annet imens melken blir varm, men bli på kjøkkenet, for rett før risengrynsgrøten når kokepunktet skal du begynne å røre. 
 4. Rør i risengrynsgrøten før det koker. Alt i alt bør du ca. røre i 5 til 10 minutter. 
 5. Rør regelmessig, til grøten begynner å tykne litt. Jo tykkere grøten blir desto viktigere er det å røre. Etterhvert skal du røre hele tiden. 
 6. Når all helmelken er absorbert, tilsetter du lettmelken. Kok opp igjen og rør underveis en til to ganger. Husk å skrape bunnen godt. Når grøten koker tar du den av varmen og pakker hele gryten med lokk på inn i et håndkle og legg hele pakken inn i sengen med masse varme dyner rundt.
 7. La grøten stå i et par timer – maksimalt tre timer. 
 8. Fjern grøten fra dynen ca. 15 minutter før det skal spises. 

Velbekomme!