Å lage den perfekte pasta er ikke så lett som mange tror. Det krever nemlig mer enn kokende vann og en håndfull pasta.
Bli kokere på hvilke feil du bør unngå – og du vil lage perfekt pasta fremover!
1. Du velger feil form
Mange av oss tror at pastaens form utelukkende handler om utseende. Men slik er de ikke. Det er et formål med de aller fleste pastaformer.
Derfor bør du alltid bruke pastatypen som står oppgitt i oppskriften. Hvis du ikke har den spesifikke pastaen, bør du bruke pasta som er i samme kategori.
Disse hovedkategoriene gjelder for pasta:
Store rør (Penne & Rigatoni)
Skruer (Ritoni & Gemmeli)
Sløyfer (Farfalle)
Tynne tråder (Spaghetti & Linguine)
Bredere tråder (Fettuccine, Pappardelle)
2. Du følger ubetinget tiden på pakningen
Tiden som står angitt på pakningen bør ses på som et forslag og ikke noe du må følge regelrett. Det skjer nemlig ofte at pastaen ikke har kokt lenge nok, og det er ikke nødvendigvis fordi det står feil på pakningen.
Det er nemlig mange ting som spiller inn, og som kan påvirke pastaens koketid. Det kommer eksempelvis an på hvilken gryte du bruker, og hvor land tid det tar å koke opp vannet igjen etter at du har helt i pastaen.
Smak derfor kontinuerlig på pastaen i intervaller på 30 sekunder etter den er kokt ferdig etter instruksene på emballasjen. På den måten sikrer du at pastaen din ikke blir underkokt.
Koketiden kommer også an på om du ønsker at pastaen skal være al dente eller ikke, altså om den eventuelt skal ha litt tyggemotstand.
3. Du overbaker pastaen
Når du lager lasagne eller andre retter som krever at pastaen bakes, skjer det ofte at pastaen blir overtilberedt.
Det skyldes hovedsakelig at mange glemmer at pastaen tilberedes videre – også etter at den er tatt ut av ovnen.
Derfor skal du alltid ta ut pastaen cirka 10 minutter før den egentlig er ferdig.
4. Du salter ikke vannet nok
Dette er nok den mest utbredte feilen. Du glemmer simpelthen å salte vannet tilstrekkelig, som resulterer i at pastaen ikke smaker noe særlig.
Hvis du for eksempel koker nudler, bør vannet være like saltet som sjøvann. Du skal derfor ikke være så redd for å ha salt i vannet.
Mye av saltet forsvinner nemlig når du heller vannet i vasken. Noe som leder videre til neste punkt…
5. Du heller alt vannet i vasken
Når du skal helle av vannet til pastaen, bør du ikke helle av alt. Du kan nemlig bruke vannet til forskjellige sauser, eksempelvis mer saltede sauser som olivenolje-baserte sauser.
Vannet hjelper dels med å tynne ut sausen, så du lettere kan fordele den i pastaen.
6. Du bruker for lite vann
Hvis du vil unngå at alt vannet er fordampet før pastaen er ferdig kokt, bør du tilsette minst 6 liter vann for hver halve kilo pasta du skal koke.
Bruk derfor heller for mye vann enn for lite. Vannet som blir igjen kan du jo dessuten bruke til noe annet!
7. Du skyller pastaen til sist
Mange skyller den kokte pastaen med vann etter den er kokt ferdig. Dette er ofte for å stoppe kokeprosessen og for å kjøle ned pastaen. Dette bør kun gjøres dersom pastaen brukes i en kald salat.
Årsaken til dette er at deler av smaken fjernes når du skylder pastaen.
8. Du lar pastaen stå for lenge før du tilsetter sausen
Pasta som står for lenge uten saus blir klistrete og gummiaktig i konsistensen. Derfor kan du med fordel lage sausen mens pastaen koker, eller som det første du gjør når du begynner på retten.
9. Du tilsetter olje til pastaen
Mange tilsetter olje for å unngå at pastaen klistrer seg sammen. I stedet for å tilføye olje, kan du la vannet koke – og hele tiden koke.
Oljen går ofte nemlig dårlig sammen med sausen du skal ha over pastaen i etterkant.
10. Du lager for mye pasta
Pasta utvider seg når det kokes. Som hovedregel er en håndfull spaghetti nok til at en personlig blir mett.
Du kan også bruke denne smarte delen av pastaskjeen til å måle opp porsjoner.
11. Du bruker feil kjele
Desto større gryte jo bedre. Mange velger en for lite gryte når de koker pasta. Dette resulterer i at halvparten av pastaen ikke blir kokt ordentlig.
Sørg derfor alltid for å bruke en stor gryte når du koker pasta.