Disse sunne matvarene øker risikoen for hjerte- og karsykdommer

Selv om du unngår burgerfellen, er ikke et lettere måltid fra supermarkedet nødvendigvis sunnere.

matvarer

«Sunne» matvarer med fatale konsekvenser

Du tror kanskje at ferdigmat som supper, brød og yoghurt med lavt fettinnhold er sunt? Da tar du grundig feil. Det viser to studier som ble publisert på en internasjonal hjertekonferanse i Amsterdam.

Ifølge studiene øker såkalt ultraprosessert mat risikoen for hjertesykdom, høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og hjerneslag betydelig. Ultraprosessert mat er industrielt fremstilt og inneholder ingredienser du vanligvis ikke finner på kjøkkenet.

«Det kan være at matvarer du tror er sunne, faktisk bidrar til høyt blodtrykk», sier Anushriya Pant, forsker og medforfatter av en av studiene, til The Guardian.

Hva er ultraprosessert mat?

Ultraprosessert mat er matvarer som produseres gjennom en serie av industrielle og kjemiske teknikker og prosesser som skal gi maten mer farge, smak og lengre holdbarhet – derav navnet.

Eksempler på matvarer er smågodt, potetgull, brus, kjeks, posemat og kakemiks, margarin, pasta, og en rekke fler.

Prosessene gir en rekke fordelen som at maten kan holde lengre, er billigere og ofte smaker godt, men de siste årene har man også avdekket flere negative effekter ved disse matvarene.

Ultraprosessert mat i forkledning

Mens mange tror at ferdigpakkede matvarer som smørbrød, wraps, supper og yoghurt med lavt fettinnhold er bedre enn annen hurtigmat, viser de to studiene at de ofte er blant de mest bearbeidede. Disse matvarene gjennomgår flere industrielle prosesser under produksjonen og inneholder ofte mye salt og sukker, i tillegg til tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Dessuten inneholder de ofte lite fiber og næringsstoffer som finnes i ferske eller lite bearbeidede matvarer som frukt og grønnsaker, yoghurt naturell og hjemmebakt brød.

«Mye av dette er gjenkjennelig som «søppelmat», men det finnes også mange økologiske, frittgående og «etiske» ultraprosesserte matvarer som selges som sunne, næringsrike, miljøvennlige eller nyttige for vekttap. Nesten all mat som kommer med en helsepåstand på pakken, er ultraprosessert», sier legen Chris van Tulleken, , som har skrevet flere bøker om emnet.

Voksende trend

«Funnene fra disse nye forskningsartiklene er helt i tråd med en stor og voksende mengde forskning som viser at økt inntak av ultraprosessert mat er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdommer», sier Tulleken.

De siste årene har forbruket av svært bearbeidede matvarer som hurtigmat, men også frokostblandinger, proteinbarer og ferdigretter, økt dramatisk. I Storbritannia og USA utgjør ultraprosessert mat nå mer enn halvparten av det gjennomsnittlige kostholdet.

Kilde: The Guardian