Dette er grunnen til at du enten elsker eller hater koriander

Hvilken mat man liker handler om smak og behag – men ikke når det kommer til den populære urten koriander. 

Det er genetisk bestemt om du liker koriander

Den grønne urten koriander har virkelig inntatt det norske kjøkken. Både på thaimat, meksikansk, mat fra Midtøsten og India. Men har du lagt merke til at folk sjelden stiller seg likegyldig til hvordan koriander smaker? Enten elsker man smaken av koriander, eller så kan man ikke utstå den. 

Dette faktum har blitt undersøkt ved Universitet i Toronto. Der kom de fram til at ditt genetiske opphav bestemmer hvorvidt du liker smaken av koriander eller ei.

Gruppen av forsøkspersoner som avskydde koriander mest, var de som kunne spore genene sine tilbake til Øst-Asia. 14 prosent hadde afrikansk bakgrunn, mens syv prosent hadde bakgrunn fra Sørøst-Asia. Den siste gruppen beskriver smaken av koriander som smaken av såpe, jord, insekter og mugg. 

Den gruppen av forsøkspersoner som elsket smaken av koriander mest var de som hadde røtter i Midtøsten. Latin-Amerika skilte seg særlig ut, siden koriander er en hovedingrediens i latinamerikanernes kjøkken. De beskriver koriander som frisk med en smak av sitrus.

Det er vanskelig å unngå koriander hvis du er ute og bestiller ekte meksikansk mat… Foto: iStock.

Hvordan går du fra å hate koriander til å elske det?

Hvis du smaker noe du ikke liker, legger du det automatisk over i kategorien «ting jeg skal unngå». Det er en automatisk prosess i hjernen.

Når noe først er plassert i denne kategorien er det ofte vanskelig å bytte mening. Derfor må du trene hjernen til å ignorere din egen holdning til koriander, og rett og slett prøve å spise koriander i mange forskjellige sammenhenger. Da kan du etter hvert lære deg å like det.

Men det er altså vanskeligere for noen av oss.

Kilde: Mashed

Vil du har flere tips og triks til hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!