Derfor smaker ris mye bedre på restaurant enn hjemme

Hva gjør de på restaurantene? Bruker de en annen type ris? Eller skyldes den bedre smaken en riskoker? Se her hva du må gjøre for å bli en mester i riskoker.

koke ris

Livet er for kort for kjedelig ris

Noen ganger smaker ris bare kjedelig. Sausen eller tilbehøret kan hjelpe litt, men det blir aldri helt tilfredsstillende uansett.

Du kan selvfølgelig få tak i en riskoker, som så kan stå og fylle i skapet eller på kjøkkenbordet. Men kanskje du heller burde begynne å være litt mer kresen på risen din med skylling, bløtlegging og skarpe koketider for de forskjellige ristypene. Se her hva du kan gjøre for å fremheve smaken av ris hjemme.

Skyll, rens og bløtlegg

Vi kjenner det alle: Ris smaker bedre hvis den har ligget i bløt en stund. Det er ofte ikke overskudd eller tid til den luksusen i en travel hverdag. Skal du forsterke smaken på risen, er det imidlertid nettopp i disse områdene du må satse.

Skyll og rens risen

Begynn med å rense risen under rennende vann. Vannet fjerner overflødig stivelse og andre urenheter som bidrar til å gjøre risen klissete og tung.

Skylle ris
Skyll og bløtlegg risen for best smak. Foto: Getty Images

Det er sunnere å bløtlegge risen

Alle typer ris blir bare bedre ved å bli dynket i vann:

  • Det gjør risen lettere å fordøye.
  • Det gir risen en bedre sjanse til å absorbere vannet.
  • Det forkorter koketiden.
  • Det reduserer det farlige stoffet arsen i risen

Bløtlegging bidrar også til at den organiske syren i risen, fytin, brytes ned. Fytin bidrar til å holde sunne næringsstoffer som magnesium og kalsium i risen. Disse stoffene blir lettere for oss å ta opp hvis risen har fått trekke en stund.

Hvor lenge skal risen ligge i bløt?

De fleste kokker lar risen trekke i 20 til 30 minutter, og for mange typer ris er det greit. Disse inkluderer kjente ristyper som basmati og jasminris.

Brun ris kan stå i bløt i en halvtime til en hel time. Villris får best ligge i bløt over natten eller i 6 til 8 timer.

ristyper
Avhengig av ristypen skal det også forskjellig mengde vann og koketid på ris. Foto: Getty Images

Forholdet mellom ris og vann

Skal risen bli perfekt, er det også nødvendig å være nøye med å finne riktig forhold mellom ris og vann.

Langkornet ris, basmati og jasminris bør kokes med vann i forholdet 1 kopp ris til halvannen eller 1 3/4 kopper vann.

Det tar lengre tid å koke villris og få risen til å absorbere vannet, så her må du operere med et forhold på 1 kopp ris til 3 kopper vann.

Hvor lenge skal ris kokes?

Koke hvit ris

La risen putre med lokk på middels til lav varme. Det vil vanligvis ta 15-20 minutter. Hvis risen har vært bløtlagt, kan 10 minutter på komfyren vise seg å være nok.

Koke brun og villris

Forskjellen i koketid er enda mer uttalt når det gjelder brun ris eller villris som har eller ikke har blitt bløtlagt.

Koker du vill- eller brun ris direkte fra posen med lokket på, tar det 45-50 minutter før risen er klar. Hvis risen har vært bløtlagt, kan du ofte kutte koketiden ned til kun ca. 20 minutter.

Kok ris med lokket på

Uansett hvordan du koker risen, sørg for å koke risen helt igjennom MED LOKKET PÅ. En liten sniktitt kan bidra til å ødelegge forsøket ditt på å tilberede ris like perfekt som de du får på de beste restaurantene.