Derfor bør du ikke bruke varmt vann fra springen til mat og drikke

Bruker du varmtvann fra springen til matlaging eller tevann? Da bør du tenke deg godt om - i verste fall kan du bli alvorlig syk. 

Noen ganger er det fristende å bare tappe i varmtvann fra springen når man skal lage seg en kopp te eller koke opp vann til matlaging. Da blir jo vannet raskere varmt, men er det egentlig å anbefale?

Svaret er nei, i følge Jan Pravsgaard Christensen som er lektor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet.

– Jeg er enig i at det går raskere å bruke varmt vann fra springen. Men jeg vil ikke anbefale det, fordi det en sjanse for å bli syk av det. Sjansen er liten, men hvis alle gjorde det ville en del av oss bli veldig syke av det, sier Christensen til videnskab.dk.

Bakterier i varmtvannsbeholderen

Det kalde vannet kommer fra vannverket hvor det har blitt renset, og kan trygt drikkes eller brukes i matlaging rett fra kranen.

Varmtvannet fra springen kommer derimot fra varmtvannsberederen, og kan inneholde bakterier som kan gjøre oss alvorlig syke – eventuelt gjennom giftstoffene som de produserer.

Ifølge Christensen inaktiverer man ikke nødvendigvis giftstoffene når man koker vannet.

Problemet kan for eksempel oppstå hvis varmtvannsberederen dårlig vedlikeholdt eller ikke holdes varm nok. Det kan ha kommet inn bakterier, og hvis ikke vannet er varmt nok, så dreper ikke det varme vannet bakteriene.

Forskeren understreker imidlertid at man ikke skal få panikk hvis man har drukket varmt vann fra springen eller brukt det i matlagingen. Vannet fra springen er sannsynligvis ufarlig. Men hvis det går galt, kan du altså bli veldig syk.

Kok opp vannet i en kjele

Hvis du faller for fristelsen å bruke varmt vann fra springen til matlaging, må du koke det i en gammeldags kjele, og ikke en vannkoker.

Grunnen er at vannkokeren så vidt når opp til kokepunktet før den slår seg av. Jo lenger tid vannet koker, jo bedre. En kort oppkoking ødelegger ikke giftstoffene som bakteriene skiller ut.

Men alt i alt er det sikrere å bruke kaldt vann, mener Christensen.

Rengjør med varmt vann

Ifølge forskeren er det selvfølgelig greit å bruke varmt vann fra springen til rengjøring av gulv eller lignende.

– Når du gjør rent, har du med også med såpe. Hvis du gir såpen tid til å virke når du vasker gulvet, så dreper du bakteriene. De færreste bakterier overlever varmt såpevann.

Dessuten er det veldig vanskelig å få et rent gulv ved å bruke kaldt vann – varmen hjelper nemlig til med å løsne skitten fra overflaten.

Kilde: videnskab.dk