Derfor bør du ikke bruke bakepapir

Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Bakepapir – et uunnværlig kjøkkenredskap

Vi bruker bakepapiret for å unngå at bakvarene brenner seg fast på stekebrettet. Men vi bør nok revurdere latskapen – vi betaler nemlig en pris.

Bakepapir inneholder fluorstoffer

Bakepapir er ofte overflatebehandlet med fluorstoffer eller silikon for å gjøre papiret vann- og fettavstøtende. På den måten oppløses ikke papiret på grunn av vann eller fett, samtidig som maten ikke brenner seg fast i papiret.

Fluorstoffer er hormonforstyrrende stoffer som i forbindelse med oppvarming lett overføres til maten din. Dette er et problem ettersom vi bruker bakepapir til mat som skal i ovnen. Dessuten er det påvist at særlig fettholdige matvarer tar opp flere farlige stoffer.

Derfor bør du unngå fluorstoffer

Fluorstoffer er problematiske fordi de hoper seg opp i organer som nyrer og lever og mistenkes for å være kreftfremkallende og hormonforstyrrende,

Ikke nok med at de er skadelige for deg, de er også skadelig for miljøet. Bakepapir er vanskelig å bryte ned og ender opp i avløpsvannet – og på den måten tilbake i kretsløpet og i din kropp.

Andre ting som inneholde fluorstoffer

Det er ikke bare bakepapir som kan inneholde skadelige fluorstoffer.

Fluorstoffer finnes blant annet også i:

  • Pizzaesker
  • Matpapir
  • Mikrobølgepopkorn
  • Papptallerkener
  • Bil- og skivoks

5 tips for å unngå fluorstoffer:

1. Kjøp Svanemerkede produkter. I disse produktene er det forbudt å bruke miljøgifter. Det finnes flere engangartikler som tallerkener og bestikk som er svanemerkede.

2. Bruk alternativer til ting som inneholder fluorstoffer. Du kan for eksempel droppe mikropopkornet og heller poppe popkorn i en gryte.

3. Gjør ofte rent og luft ut. Perfloureded stoffer blir med tiden slitt av møbler, klær og sko. Stoffene vil derfor blande seg med støv og virvle rundt i luften.

4. Fluorstoffholdig støv kan vaskes av, så sørg for å vaske hendene.

5. Vær kritisk til produkter og undersøk om produktet inneholder fluorstoffer.

Kilde: Svanemerket.no og Forbrugerrådet TÆNK