Derfor bør du drikke kaffe med melk

En dansk studie avslører at kombinasjonen av kaffe og melk har en god helsemessig effekt.

kaffe

Kaffe + melk = sant

Kan noe så enkelt som kaffe med melk være godt for helsen? Forskning fra Københavns Universitet tyder på dette.

Den danske studien er publisert i Journal of Agricultural and Food Chemistry og avslører at melk i kaffe har en såkalt anti-inflammatorisk effekt. En god caffe latte hemmer derfor betennelser forårsaket av kroppens eget immunsystem – som sykdommen revmatoid artritt.

Melk er ren doping

Grunnen til at kaffe med melk ikke bare er en guddommelig smakskombinasjon, men også har helbredende egenskaper er litt teknisk. Men fremfor alt er kaffebønner rike på de såkalte polyfenolene.

Stoffet polyfenol er kjent blant forskere for å hemme den kjemiske prosessen i kroppen som fører til betennelsesdempende sykdommer som revmatoid artritt. Den danske studien slår imidlertid fast at polyfenolene blir langt mer effektive dersom de får en dopingsprøyte i form av protein. Faktisk fungerer polyfenolene dobbelt så godt i kombinasjon med protein.

Og hvor finner du mye protein? I kumelken som du putter i kaffen, selvfølgelig.

Muligens samme effekt i andre retter

«Våre resultater viser at reaksjonen mellom polyfenoler og proteiner også forekommer i noen kaffedrikker med melk som vi har undersøkt. Faktisk skjer reaksjonen så raskt at den er vanskelig å unngå i alle matvarene vi har studert så langt», sier Marianne Nissen Lund, professor ved Institutt for matvitenskap, i en pressemelding.

«Jeg vil tro at det oppstår en lignende reaksjon mellom polyfenoler og aminosyrer (som proteiner er bygget av, red.) i for eksempel en kjøttrett med grønnsaker eller en smoothie, hvis du sørger for å inkludere litt protein, for eksempel melk eller yoghurt, sier Marianne Nissen Lund.