10 matvarer som nesten aldri går ut på dato

Selv om maten har gått ut på dato, kan du risikere å kaste mat som kunne brukes. Vi har samlet syv matvarer som du fint kan ha i skapet i lang tid.

matvarer

1. Hvit ris

Forskere fra Utah State University har undersøkt hvor lang tid hvit ris kan holde på ernæringen og smaken – og resultatet er overraskende. Hvit ris kan holde seg i 30 år, hvis den oppbevares i en lufttett beholder i cirka 4,5 grader. Så før du kaster risen, bør du tenke deg om en ekstra gang om det egentlig er vits.

Brun ris kan til gjengjeld ikke holde seg like lenge. På grunn av de naturlige oljene, kan brun ris kun holde seg i 6 måneder.

2. Tørkede belgfrukter

Produkter fra belgfamilien, det vil si tørkede bønner, erter, linser og lignende kan faktisk holde seg dobbelt så lang tid som det sier på forpakningen. Selv om du for eksempel har hatt en pakke tørkede kikerter stående et par år, burde den fortsatt holde seg fint.

3. Godteri

Varer med høyt innhold av sukker kan ofte holde seg godt i flere år, da sukkeret virker konserverende. Du kan derfor med god grunn spise vingummi og lakris selv om de er gått over utløpsdatoen. Sjokolade hører dog ikke til i denne kategorien da det ikke holder seg like lenge som vingummi og lignende – Men den kan også godt spises en stund etter utløpsdatoen om den oppbevares kjølig.

4. Syltetøy

På samme måte som godteri kan også syltetøy holde seg i mange år på grunn av dets høye sukkerinnhold. Vær dog oppmerksom på at dette kun gjelder uåpnede glass.

belgfrukter tørre
Foto: Getty Images.

5. Honning

Honning er en av de matvarene som holder seg best og lengst – og det skal vi takke biene for. Blandingen av kjemi, nektar og enzymer skaper et mikromiljø hvor bakterier ikke kan vokse eller leve.

Men den honningen du kjøper i matbutikken har blitt ytterligere behandlet og kommer i ny beholder, noe som forandrer mikromiljøet. For at den behandlede honningen skal kunne holde seg, er det viktig at beholderen er lufttett. Så raskt det kommer luft inn, vil utviklingen av bakterier settes i gang og nedbrytingen vil starte.

6. Salt

Det kommer neppe som noen overraskelse at salt er et naturprodukt som kan holde seg i lang tid. I mange år har salt blitt brukt til å bevare andre matvarers holdbarhet.

Saltets lange holdbarhet skyldes dets høye innhold av natriumklorid. Men i bordsaltet ditt hjemme, er det tilsatt jod som forkortet saltets levetid. Salt med jod i kan holde seg i cirka 5 år.

7. Sukker

Generelt er holdbarheten til et produkt avhengig av fremstillingsmetoden og oppbevaringen. Hvis du oppbevarer matvarene dine riktig, vil de holde seg lenger.

Sukker skal oppbevares i lufttette beholdere, for å unngå fukt og andre bakterier. Når sukkeret begynner å klumpe seg og få en myk, mer klistrete konsistens, bør du vurderer om du skal skifte det ut.

8. Soya

Soya er blant matvarene som kan holde seg lenger enn man skulle trodd.

På grunn av at soya inneholder mye salt, kan det stort sett ikke bli for gammelt, så lenge du husker å oppbevare den i kjøleskapet og fester lokket etter bruk.

Gjør hverdagen enklere med flere smarte triks – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

9. Ren lønnesirup

Som honningen kan ren lønnesirup nesten ikke bli for gammel. Det er av ren formalitet at den får utløpsdato i butikken. Men utløpsdatoen på lønnesirupen er ikke avgjørende.

10. Alkoholholdig drikke

Alkohol er hjemmets beste bakteriedreper og jo høyere prosent er, desto renere er den for bakterier. Drikkevarene dine i barskapet kan derfor også holde seg lenge.

Men når du åpner en flaske, vil innholdet bli utsatt for luft og bakterier, som både påvirker smaken og holdbarheten.

Det er vanskelig å vurdere når en flaske har blitt for gammel. I stedet må du vurdere flaskens innhold fra gang til gang. hvis du er i tvil om en matvare har blitt for gammel, bør du kaste den. Du kan nemlig bli syk av gammel mat og gammel drikke, og det er derfor viktig å være forsiktig.

Kilde: Mentalfloss.com