9 matvarer som ødelegger god nattesøvn

Har du problemer med å sovne, kan det være at en av disse ni matvarene er skyldig. 

dårlig søvn

Alle ønsker seg en god nattesøvn med den påfølgende gode, uthvilte følelsen morgenen etter. Men ikke alle sover like godt, og forklaringen kan være en av de følgende matvarene.

Det skader i hvert fall ikke å se på hva du spiser hvis du er en av dem som ligger og vrir og vender på deg gjennom natten.

1. Bacon kan stjele god nattesøvn

Bacon er sprøtt og deilig, men inneholder et stoff som heter tyramin, som bidrar til å gjøre deg ekstra våken. Kanskje derfor det er populært til frokost? Rett før sengetid er det derimot ikke en god idé, siden det gjør det motsatte av avslappet.

2. Vellagrede oster

Ost som cheddar, parmesan, gouda og brie inneholder, akkurat som bacon, stoffet tyramin. Som sagt gjør tyramin deg mer våken, og lagrede oster der derfor ikke et godt valg av kveldskos.

Alternativ: Ferske oster som ricotta har ikke den samme effekten.

3. Tomater

Tomater finnes i en rekke retter og smaker godt i salat. Men tomater er ikke så lurt å spise før leggetid, på grunn av det høye syreinnholdet, som kan gi deg halsbrann. Irritasjonen over halsbrann kan gå utover søvnkvaliteten, så derfor bør du unngå tomat.

Alternativ: Spis et eple i stedet. Eple er godt, og du får i deg nyttige vitaminer før du skal sove.

4. Mørk sjokolade

Mørk sjokolade er deilig, og har faktisk en rekke sunnhetsfordeler. Men mørk sjokolade inneholder også koffein, som vi kjenner fra blant annet kaffe. Kaffe er oppkvikkende nettopp på grunn av koffeininnholdet, og det samme gjelder for mørk sjokolade. Jo høyere prosent kakaoinnhold sjokoladen har, jo høyere er også koffeininnholdet.

Alternativ: Litt tørket frukt, som for eksempel banan eller bær. Men vær oppmerksom på at dette også inneholder mye sukker.

5. Nattesøvn har denne fienden

Alkohol. En liten drink kan være fristende etter en lang dag, og alkoholen vil kanskje hjelpe deg med å sovne raskere. MEN det er også noen ulemper ved å drikke alkohol før leggetid: Nattesøvnen blir urolig, og du vil våkne neste morgen og være utmattet, uansett hvor lenge du har sovet.

Alternativ: Drikk en kopp urte-te. Kamille-te er beroligende og vil få deg til å sove trygt og godt.

6. Krydret og sterk mat

Når du spiser krydret og sterk mat stiger kroppstemperaturen, du får fart på blodomløpet og kickstarter fordøyelsen. Det er bra for helsa å få et lite kick i systemet innimellom. Men før sengetid er det ikke så lurt. Du kan få halsbrann, og kroppen kan bli irritert på en måte som gjør det vanskeligere å sovne.

Tips: Spis litt yoghurt eller nøtter for å dempe effekten.

7. Frityrstekt mat

Frityrstekt mat kan være fristende. Men det er ikke en god idé å spise verken frityrstekte reker eller kylling sent på dagen, siden det inneholder mye fett som kroppen din vil måtte bearbeide natten gjennom. Kroppen vil derfor ikke falle helt til ro, og nattesøvnen lider.

Alternativ: En skive grovbrød med fersk ost. Kroppen din vil takke deg dersom du velger grovbrød framfor frityrstekt mat.

8. Grønnsaken som forstyrrer nattesøvn

Brokkoli er sunt, men kan også gjøre deg oppblåst på grunn av det høye fiberinnholdet.

Alternativ: En banan inneholder stoff som hjelper deg til å sove bedre.

9. Biff

Et realt stykke kjøtt er en favoritt for mange. Men det er best å legge kjøttmåltidet et stykke før leggetid, siden det høye innholdet av fett og protein vil gi fordøyelsessystemet ekstra å jobbe med. Det kan føre til dårlig nattesøvn.

Alternativ: Kylling. Kylling inneholder mye protein, men langt mindre fett.

Kilde: Bedroom.about

Vi vil gjerne holde deg oppdatert på tips og nyheter til hjem og hage – meld deg på vårt nyhetsbrev her!