5 ting du kanskje ikke visste om hodekål

Denne grønnsaken er alt annet enn kjedelig. Norsk hodekål er kalorifattig supermat og gull verdt for både kropp og klode.

5 ting du skal vite om hodekål

Vil du leve bærekraftig og oppnå en sunnere livsstil? Da er norsk hodekål din beste venn.

– Kål er alt annet enn kjedelig, du kan lage så utrolig mye godt med norsk kål som utgangspunkt, og i tillegg er den proppfull av vitamin C og fiber, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i frukt.no/ OFG, i en pressemelding.

5 ting om hodekål du kanskje ikke vet

Den ydmyke lille grønnsaken som spiller en birolle i mange retter, er faktisk proppfull av rik historie og imponerende fakta.

  1. Det er mye god mat i et kålhode: Hodekål er veldig allsidig og passer godt som eget fullverdig måltid eller som en frisk og sprø siderett. 
  2. Spis hodekål og få styrket immunforsvaret ditt: Hodekål er det vi vil kalle en næringspakke for kroppen. I tillegg til mye fiber er kål proppfull av vitamin C – mer enn hva du finner i en appelsin! Og i disse dager med pandemi og vinterforkjølelse så er det et smart valg å spise mer kål. Prøv en nydelig kålsalat til pizzaen eller lag en deilig coleslaw til burgeren.
  3.  En bærekraftig rett: Kål dyrkes over hele landet og tåler vårt klima godt. Bare det å dyrke og spise kål har lav innvirkning på miljøet og den har gode lagringsegenskaper. Grønnsakproduksjon frembringer lavere klimagassutslipp og mindre vannforbruk enn animalske matvarer. 
  4. En kopp med kål inneholder rundt 20 kalorier: Kål har mye smak og lavt kaloriinnhold. En kopp med hakket hodekål inneholder bare 22 kalorier. Så bruk strimlet kål i pastaretter og opplev en ny, og sunn vri.
  5. Kål har eksistert i rundt 5000 år: Selv om kål dukker opp i mange deilige og moderne matretter, har viltvoksende kål eksistert i over 5000 år i det sørøstlige middelhavsområdet og ble bragt med til Europa rundt 600 f.Kr av keltiske nomader. Hodekål ble brakt inn til Norge av vikingene der den ble et viktig næringsbidrag i kosten.