Vil du leve bærekraftig og oppnå en sunnere livsstil? Da er norsk hodekål din beste venn.
– Kål er alt annet enn kjedelig, du kan lage så utrolig mye godt med norsk kål som utgangspunkt, og i tillegg er den proppfull av vitamin C og fiber, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i frukt.no/ OFG, i en pressemelding.
5 ting om hodekål du kanskje ikke vet
Den ydmyke lille grønnsaken som spiller en birolle i mange retter, er faktisk proppfull av rik historie og imponerende fakta.
- Det er mye god mat i et kålhode: Hodekål er veldig allsidig og passer godt som eget fullverdig måltid eller som en frisk og sprø siderett.
- Spis hodekål og få styrket immunforsvaret ditt: Hodekål er det vi vil kalle en næringspakke for kroppen. I tillegg til mye fiber er kål proppfull av vitamin C – mer enn hva du finner i en appelsin! Og i disse dager med pandemi og vinterforkjølelse så er det et smart valg å spise mer kål. Prøv en nydelig kålsalat til pizzaen eller lag en deilig coleslaw til burgeren.
- En bærekraftig rett: Kål dyrkes over hele landet og tåler vårt klima godt. Bare det å dyrke og spise kål har lav innvirkning på miljøet og den har gode lagringsegenskaper. Grønnsakproduksjon frembringer lavere klimagassutslipp og mindre vannforbruk enn animalske matvarer.
- En kopp med kål inneholder rundt 20 kalorier: Kål har mye smak og lavt kaloriinnhold. En kopp med hakket hodekål inneholder bare 22 kalorier. Så bruk strimlet kål i pastaretter og opplev en ny, og sunn vri.
- Kål har eksistert i rundt 5000 år: Selv om kål dukker opp i mange deilige og moderne matretter, har viltvoksende kål eksistert i over 5000 år i det sørøstlige middelhavsområdet og ble bragt med til Europa rundt 600 f.Kr av keltiske nomader. Hodekål ble brakt inn til Norge av vikingene der den ble et viktig næringsbidrag i kosten.