14 triks som holder grønnsakene friske lenger

Lei av at de friske, deilige matvarene fra naturens spiskammer blir dårlige før du rekker å spise dem?  Vi har 14 geniale triks som forlenger holdbarheten på frukten og grønnsakene dine.

1. Legg et stykke kjøkkenpapir i posen med salat

Hvis du putter papir fra kjøkkenrullen i posen med salat, vil fukten som oppstår i posen absorberes. På den måten unngår du at salaten blir dårlig.

2. Oppbevar bananene sammen

Mange skiller feilaktig bananene fra hverandre når de oppbevarer dem. Hvis du oppbevarer banene dine i klynger, som de opprinnelig er i fra naturens side, vil de unngå å bli brune.

3. Legg et eple sammen med potetene

Epler produserer en gass kalt ethylene, som påvirker potetene slik at de holder seg friske og faste. Eplene kan dermed forlenge levetiden til potetene med flere uker!

4. … men ikke oppbevar eplene sammen med andre grønnsaker

Mens ethylene-gass fra eplene er bra for potetene, er det derimot ikke bra for andre grønnsaker. Oppbevar derfor eplene i poser eller i en fruktskål for seg.

5. Vask bær i eddik

Du kan forlenge bærenes levetid med å skylle dem i én kopp eddik og tre kopper vann, før du legger dem i kjøleskapet. På den måten dreper du bakteriene som forårsaker at bærene mugner.

6. Ikke oppbevar tomater i kjøleskapet

Oppbevarer du tomatene i kjøleskapet, dreper du den gode smaken. Hvis du vil ha mest mulig ut av tomatene dine, bør du oppbevare dem i en skål på kjøkkenbordet.

7. Oppbevar selleri i sølvpapir

Hvis du oppbevarer selleri i sølvpapir holdet den seg lenger. Med sølvpapir forblir sellerien sprø og frisk i mye lengre tid.

8. Stell krydderurtene som om de var blomsterbuketter

Hvis du vil unngå bløte og brune rester av urter, kan du oppbevare dem i et glass vann i vinduskarmen. På den måten vil de holde seg friske lengre.

9. Vask urtene i olivenolje når de blir dårlige

Når urtene begynner å bli overmodne kan du med fordel oppbevare dem i en krukke og deretter tilsette olivenolje. På den måten kan de overleve i flere måneder.

10. Oppbevar sopp i en papirpose

Hvis du oppbevarer sopp i en papirpose holder de seg mye lengre. Fukt fører nemlig til den slimete konsistensen på soppen, som de fleste vil unngå.

Derfor er en papirpose genial, ettersom den absorberer overflødig fukt.

Hvis du opplever at soppene blir for tørre, kan du gi dem et bad i vasken, og du vil se at de fort blir faste igjen.

11. La avokadoen modne i stuetemperatur

Skal du spare på en halv avocado bør du spare den med steinen oppi. (Foto: Pixabay)

Mange oppbevarer avokadoen i kjøleskapet, men egentlig skal du vente med dette til avokadoen har modnet perfekt. Skal du kun bruke halve avokadoen, bør du la steinen sitte i delen du ikke skal bruke, ettersom avokadoen holder mye lenger når steinen er i.

Grunnen sies nemlig å være at avokadoen dermed tror at den fortsatt er hel, og den halve delen holder seg dermed fortsatt frisk og grønn. Du kan også presse litt sitron over avokadoen for å forlenge levetiden ytterligere.

Her kan du lese mer om hvordan du unngår at avokadoen blir brun.

12. Oppbevar løkene i strømpebukser

Hvis du har noen gamle nylonstrømper, kan du bruke dem til oppbevaring av løk. Bind en knute mellom hver løk og heng dem et mørkt og kjølig sted. 

13. Oppbevar rosiner i lufttette poser

Oksygen medvirker nemlig til at rosiner blir harde og tørre. Oppbevar dem derfor i poser hvor all luft er presset ut. På den måten holder de seg friske og myke.

Visste du at du kan vakuumpakke mat uten egen maskin?

14. Legg salaten i et isterning-bad før servering

Elsker du også helt sprø og frisk salat? Hvis ja, bør du skille salatbladene fra hverandre og heretter legge dem i en skål eller liknende med kaldt vann eller enda bedre – isterninger. 

På denne måten trekker salaten ny fukt til seg, og den vil bli enda mer sprø og frisk!

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!