10 måter å gjenbruke syltelake

Heller du ut resten av laken når glasset med sylteagurker er tomt? Tabbe! Du kan nemlig bruke den til mange praktiske ting i hus og hage!  

Slik gjenbruker du laken fra sylteagurkglasset

Når glasset er tomt for agurker, sitter du igjen med en del lake. De aller fleste heller nok dette ut, men det kan du slutte med. Laken har nemlig mange overraskende bruksmuligheter:

1. Gi plantene nytt liv

Potteplanter har faktisk godt av en liten klunk lake, siden den inneholder både syre og kalium. Planter trenger kalium, og syren forbedrer pH-verdien i jorden, som gjør at litt triste planter kan kvikne til.

2. Syltelake på myggstikk

Få ting er så irriterende som et konstant kløende myggstikk. Her er syltelaken din nye bestevenn! Smør litt lake på myggstikket, og eddiken vil berolige huden og lindre kløen. Det kan være lurt å følge opp med litt fuktighetskrem, siden saltet i laken også kan virke litt uttørrende på huden din.

3. Urolig mage

Har du urolig mage, kan det være en redning med litt syltelake. Syren fra eddiken kan balansere magens pH-verdi, så den roer seg.

4. Halsbrann

Sliter du med halsbrann, kan du prøve å drikke et par centiliter agurklake tilsatt litt honning.

5. Muskelkramper

Hvis du ofte får kramper, kan du prøve å bruke syltelake som lindring. Laken kan brukes både akutt og forebyggende. Det vites ikke hvorfor vi får kramper, men saltmanger og uttørring er mulige årsaker, og siden laken inneholde både sodium og kalium, kan det hjelpe.

6. Rengjøring av kobber

Kobber kan bli stygt og grønt over tid. Men hvis du gnir kobberet med en klut vætet i litt syltelake, blir det flott og skinnende igjen!

Her finner du alle våre beste tips og triks når det kommer til rengjøring.

7. Forleng grønnsakenes holdbarhet

Det kommer nok ikke som en overraskelse at syltelake øker grønnsakenes holdbarhet. Det er jo tross alt derfor de konserveres på denne måten. Men du har kanskje ikke tenkt på å gjenbruke laken på andre grønnsaker? Hell den over grønnsaker du sliter med å få spist opp før de blir dårlige, så kan de holde en uke lenger og får en lett syltet smak.

8. Ugressdreper

Syltelake kan også brukes til å bli kvitt utgress som dukker opp i hagen og mellom hellene. Du bare heller litt lake over ugresset, og så vil det forsvinne etter hvert.

Les flere kjerringråd mot ugress her.

9. Smaksforsterker

Syltelaken har en god, kraftig smak, som også kan være god å ha med i dressinger eller marinader til kjøtt eller lignende.

10. Vondt i halsen

Har du litt vondt i halsen, kan du kanskje erstatte hosesaften med en skje syltelake fra agurkglasset. Det skal være like effektivt!

Kilde: Newsner.

Vi vil gjerne holde deg oppdatert på tips og triks til hjemmet – meld deg på vårt nyhetsbrev her!