Med kjøkkenøy får du et sosialt og livlig kjøkken

Med en kjøkkenøy får du et sosialt og livlig kjøkken som legger til rette for flere kokker og mer moro. Her er ekspertenes tips til hva du bør tenke på.

Nordmenn elsker å oppholde seg på kjøkkenet, og vi inviterer gjerne gjester med inn der matlagingen foregår.

Har du en kjøkkenøy med noen sitteplasser, kan enten flere hjelpe til på kjøkkenet – eller bare være sosiale mens kokken skramler med grytene. 

En kjøkkenøy er også topp for å inkludere barna i alt som foregår på kjøkkenet, siden den skaper flere arbeidssoner slik at hele familien kan delta. 

Her har både koketopp og vask fått plass på kjøkkenøy-utstikkeren. Mot spiseplassen vender skap med servise, noe som gjør det enkelt å dekke bordet. Kjøkkenet er fra Epoq og har Shaker eik-fronter. 

Flere soner

– Trenden er mer åpne og luftige løsninger i kjøkkenet, og kjøkkenøya blir et sosialt samlingspunkt. Her kan flere personer være med og lage mat, lese lekser eller ta en drink før maten, sier Ola Danielsson, produktsjef for Drømmekjøkkenet.

Han mener alle som har mulighet bør ha en kjøkkenøy med flere soner.

– Det er for eksempel godt å ha tilgang til vann dersom du tilbereder mat på kjøkkenøya. Du bør alltid føre strøm og vann bort til øya – det kommer så mange nye tekniske løsninger nå, som for eksempel automatiske skuffeåpnere, opplyser Ola Danielsson.

Fin frokostplass på kjøkkenøya. Kjøkkenmodellen er klassiske Bistro fra Drømmekjøkkenet. 

Han mener det er nyttig å satse på brede skuffer til tallerkener og annet dekketøy. Om spisebordet er på den andre siden av kjøkkenøya, blir det enkelt å dekke bordet uten å gå i veien for matlagingen. 

– Det fine med en kjøkkenøy, er at du får muligheten til luftige arbeidssoner, uten fare for å stå med hodet i overskapene mens du kutter grønnsaker. Ellers bør du tenke på hvordan dere bruker kjøkkenet og hva som passer din familie, anbefaler Kristian Willanger, kommunikasjonsrådgiver hos Ikea. 

Hvor mye plass? 

– Kjøkkenøya er en populær løsning hos Ikea, og vi anbefaler det til alle som har plass. Om det er for trangt til en full løsning, går det også an å fylle denne funksjonen ved å sette inn for eksempel et trancherbord på kjøkkenet, foreslår Kristian Willanger. 

Om du vil ha en kjøkkenøy, må du minst ha plass til at to 60 cm-skap kan åpnes mot hverandre. 

Fin benkeløsning med komfyren som sosialt sentrum på kokeøya. Norema Radius i hvit eik. 

– Ellers bør plassen være god nok til at ikke dere går i veien for hverandre, eller at det blir upraktisk med hensyn til åpning av stekeovn og kjøleskap, påpeker Kristian Willanger.   

– Standarden er 120 cm fri plass rundt hele kjøkkenøya – dette er fordi man skal kunne snu en rullestol der. Men vi anbefaler 130 cm, da får du litt mer plass, sier Ola Danielsson i Drømmekjøkkenet. Han mener kjøkkenøya bør være 180 cm bred – altså ha plass til tre 60-moduler etter hverandre. 

Kreativ løsning med kjøkkenøy i to høyder, noe som skaper en separat spiseplass. Åpne hyller er fint til f.eks kokebøker (Veddinge fra Ikea).

Kok og spis 

Det er populært å flytte koketoppen til kjøkkenøya, og da bør man sørge for god avstillingsplass til kjeler og annet på sidene av koketoppen. 

– Du bør også legge litt penger i en ekstra god ventilator, siden matos spres lettere rundt i huset når det stekes midt i rommet. Gå for eksempel for en vifte som kan felles opp i taket. Da er det lang avstand fra koketopp til vifta, du får bedre utsikt og slipper å slå hodet i ventilatoren, tipser Ola Danielsson i Drømmekjøkkenet. Han mener du også bør ha rom for en spiseplass på kjøkkenøya. 

Kristian Willanger i Ikea er enig:   

– Mange velger å gå for en barløsning på kjøkkenøya, men det er viktig at du har plass til det. Om du vil ha et sted å spise frokost, bør det også være plass til å lage frokosten. Sørg for at du kan skyve barkrakkene under benkeplata. Du kan også skape innbygde løsninger ved å for eksempel integrere en sittebenk i kjøkkenøya, foreslår Kristian Willanger.