Unngå brann på kjøkkenet med komfyrvakt

Årlig starter minst 150 boligbranner på komfyren. Likevel gjør vi svært lite for å sikre oss. Bare seks prosent har montert komfyrvakt, en teknisk innretning som forebygger komfyrbrann.

Dette viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og If Skadeforsikring i anledning Brannvernuka 2013.

16 prosent av alle boligbranner med kjent årsak i femårsperioden 2008-2012 skyldes tørrkoking eller overoppheting, i følge statistikk fra DSB. Dette gjør komfyren til hjemmets desidert største brannkilde.

Komfyrvakt kan hindre komfyrbranner

– Som regel har komfyrbrannene helt banale årsaker som at man glemmer at komfyren står på, blir distrahert, eller sovner fra matlagingen. En komfyrvakt kunne ha hindret mange av disse brannene, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

En komfyrvakt er en teknisk innretning som monteres i tilknytning til komfyren. De mest avanserte har sensorer som bryter strømtilførselen til komfyren og gir et varsel, dersom temperaturen over kokeplatene blir for høy. Noen typer komfyrvakter kan man montere selv, mens andre må monteres av en godkjent installatør.

– Ved å innføre krav til komfyrvakt i alle nye elektriske anlegg fra 2010, håper vi å redusere antall dødsbranner som tilberedes på komfyren. Vi oppfordrer også alle til å ettermontere komfyrvakt på eksisterende komfyrer, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Mer om kjøkken, komfyrer og komfyrvakt

Brannfarlig fett

Undersøkelsen som er gjort i anledning Brannvernuka, viser også at en av fire har ikke rengjort kjøkkenventilatoren over komfyren for brannfarlig fett i løpet av det siste året.

– Dette skremmer oss, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring.

– Over tid samler det seg opp store mengder brannfarlig fett i ventilatoren. Dette fettet kan bidra til at en brann raskt sprer seg til avtrekkskanalen og kjøkkeninnredningen. Man oppnår altså ikke bare en hygienisk gevinst ved å rengjøre ventilatoren jevnlig, for eksempel en gang i kvartalet – det er også et enkelt og viktig brannsikringstiltak, sier Thorsrud.

Slik sikrer du trygg komfyrbruk:

•    Hold komfyren under oppsikt mens du koker eller steker.

•    Skru av eller demp varmen dersom du blir avbrutt i matlagingen.

•    Monter komfyrvakt som bryter strømtilførselen og gir alarm ved for høy varme.

•    Rengjør kjøkkenventilatoren jevnlig for brannfarlig fett.

•    Pass på at brennbare ting ikke ligger for nær kokeplatene.

•    Opplever du at olje eller frityr i gryten tar fyr, legg et passende lokk over og trekk gryten til side. Forsøk aldri å slokke med vann – det gir en eksplosjonsartet brannutvikling.

•    Komfyrbruk og alkohol/rus kan være en farlig kombinasjon. Kjøp med mat på vei hjem fra festen, i stedet for å fyre opp komfyren mens du er påvirket av alkohol.

Kilde: Norsk Brannvernforening.