Test av espressomaskiner

Espressomaskinene har blitt testet, og de beste er kåret.

Norsk Kaffeinformasjon har testet espressomaskiner for hjemmemarkedet og kåret de beste. De har delt dem inn i fire klasser, noe som gjør det lettere å finne maskinen som passer akkurat dine behov og ferdigheter.

– Å sammenligne de ulike gruppene for å kåre «markedets beste espressomaskin» vil bli helt feil. Gruppene er svært forskjellige og det er her snakk om maskiner som dekker ulike behov.

Rancilio Silvia

Espressomaskin for pods
Dette er espressomaskiner hvor du bruker porsjonspakket kaffe, såkalte pods. I denne kategorien er det mange maskiner med sprek design, men ikke la deg lure av utseendet. Det er ikke nødvendigvis de stiligste som lager den beste kaffen.

Best ut kom Rancilio Silvia (som også tok delt førsteplass i kategorien manuelle espressomaskiner). Kaffe laget med pods fra denne maskinen gir en lys og gylden crema og melkeskummet er blankt med en flott konsistens. K111 og New Baby Twin, begge fra Gaggia, fikk også relativt høye score i denne klassen, og er noe rimeligere enn Rancilio Silvia.
Veiledende pris for Rancilio Silvia: 6 910,-.

Jura Impressa Z5

Helautomatisk espressomaskin
Det er flere helautomatiske espressomaskiner som når høyt opp på denne testen, men Jura Impressa Z5 får høyest score av dem alle. Norsk Kaffeinformasjon sier at dette er en meget stillegående maskin som gir mulighet for både manuell og automatisk melkesteaming. Cremaen er gylden og litt porøs. Caffé Grande 6400 og 6600 fra AEG fikk nesten like gode score som Z5, men koster rundt det halve.

Veiledende pris for Jura Impressa Z5: 20 990,-

Vibiemme Domobar

Manuelle maskiner med mulighet for kontinuerlig steam
Alle maskinene i denne kategorien kom svært godt ut i testen, og to fikk full score både på tilberedning og melkesteaming: Dalla Corte Mini og Vibiemme Domobar Super Automatic.

– En god maskin som gir stabile resultater, mener Norsk Kaffeinformasjon om Vibiemme Domobar Super Automatic som er en maskin i E61-proffgruppen.

– Gylden, marmorert og stabil crema, slik vi vil se den. En maskin for hjemmemarkedet men med resultater på linje med profesjonelle maskiner, uttaler de om Dalla Corte Mini.

Veiledende pris for Dalla Corte Mini: 15 999,- og for Vibiemme Domobar Super Automatic: 14 996,-.

La Valentina Arte di Vittoria Perfetta

Manuelle espressomaskiner
I denne kategorien er det særlig stor variasjon i kvaliteten på maskinene, men to maskiner fikk likevel toppkarakter, La Valentina Arte di Vittoria Perfetta og Rancilio Silvia. Isomac Zaffiro nådde nesten helt opp, men er litt dyrere. Begge de to maskinene som fikk full score, gir en gylden, marmorert crema og et fint og blankt melkeskum.

Veiledende pris for Rancilio: 6 910,- og for La Valentina Arte di Vittoria Perfetta : 9 082,-.

Noe av det som kommer frem i testen, er at de aller billigste maskinene ofte gir det dårligste resultatet. Med espressomaskiner får du det du betaler for – opp til et visst punkt. Espressomaskiner i samme kategori og med omtrent samme resultat i testen, kan variere med flere tusen kroner i pris. Det kan derfor være lønt å gå gjennom hele testen på nettsidene til Norsk Kaffeinformasjon for å finne den maskinen som passer både deg og lommeboken din best.

Forhandlere:
Black Cat
Cortado
Electrolux
Espresso Republic 
Fast Food Service
Temperato