Kan man koke det samme vannet to ganger?

Er du redd for å koke det samme vannet to ganger? Du er ikke alene. Men nå avliver forskere myten. 

Det finnes mange historier, myter og påstander om stort og smått. De florerer i sosiale medier og når ut til mange mennesker på rekordtid. Enkelte myter kan gjøre folk bekymret for liv og helse, hvis man for eksempel får beskjed om at måten man har vasket håret, renset grønnsaker eller kokt vann på hele livet plutselig er feil.

Akkurat nå snakkes det mye om at å koke vann to ganger skal være farlig.

Myten avlives …

Er du blant dem som blir bekymret fordi du støtt og stadig setter på vannkokeren på nytt for å lage en frisk kopp kaffe? Ikke vær redd! I følge Videnskab.dk er det IKKE farlig å koke opp vann på nytt. Flere forskere er enige om konklusjonen.

Myten påstår at innholdet av oksygen endrer seg når vannet kokes for andre gang, og at dette igjen skal frigi skadelige stoffer som arsenikk, fluor og nitrat i vannet. Og hvis du hører noen varselbjeller i sammenheng med ordet «arsenikk» er det nok fordi du forbinder det med gift. Tidligere ble det også brukt til å forgifte rotter. Ikke rart folk blir bekymret! Hvem har vel lyst til å helle i seg arsenikk?

Men så er det altså sånn at myten ikke holder vann, og at det slett ikke er spor av arsenikk i vannet.

Videnskab.dk skriver at innholdet av oksygen i vannet riktig nok endrer seg noe. Men det eneste som skjer er at at luften som første var oppløst i vannet nå er kokt bort. Derfor er det heller ikke samme bobling i vannet andre gang det kokes opp.

– Kalken flyttes ut av vannet

– Det mest alvorlige som skjer når du koker vann, er at du flytter kalk ut av vannet. Det kan sette seg fast i kjelen, sier en forsker til Vitenskab.dk.

I Danmark er det mye mer kalk i vannet enn i Norge, og de må være nøyere med å avkalke vannkokeren.

Uansett kan vi nå høyt og tydelig slå fast at det ikke er farlig å koke vann flere ganger. Så da kan du spare både vann, strøm og bekymringer. 

Kilder: 

Forskning.no 

Videnskab.dk

Vil du ha flere tips og triks om hjem og hage? Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!