Kaffeguide

Det finnes et vell av måter å tilberede kaffe på. Her er en guide til de ulike kaffemaskinene.

<!– –>
Foto: Colourbox

– Utfordringen vår er at folk har så mye penger at de har råd til å kjøpe det dyreste. De vil ha det beste, men uten å vurdere hva som er det beste for dem. De har ikke tenkt gjennom alle spørsmålene de bør stille seg selv før de går til innkjøp av en kaffemaskin, sier Marit Lynes ved Norsk Kaffeinformasjon.

Kaffetrakter
Kaffetrakteren er nok ennå den vanligste måten å tilberede kaffe på her til lands. Den er enkel å bruke og gir lite søl under tilberedningen.
– Det er fortsatt den løsningen som er enklest når du skal servere kaffe til flere mennesker, sier Lynes.

Det er mange traktere på markedet, og lekker design er ingen garanti om at trakteren gir god kaffe.
– Du bør bruke en godkjent trakter. Den vil holde riktig temperatur og traktetid, slik at du får den optimale smak og aroma fra kaffen, sier Lynes.

Har du problemer med kolesterolnivået i blodet, er traktekaffe den beste løsningen for deg. Papirfilteret fjerner nemlig fettstoffene i kaffen.

Kokekaffe
Mens noen forbinder kokekaffe med besteforeldregenerasjonen, har andre et romantisk syn på kokekaffen som den sanne måten å tilberede kaffe på.
– 6% av alle kaffedrikkere her til lands, bruker kokekaffe. Men spør du hva folk foretrekker, vil nærmere 25% av befolkningen svare kokekaffe, forteller Lynes.

– Det skyldes nok at kokekaffen smaker litt annerledes. Når du bruker papirfilter, forsvinner fettstoffene i kaffen. Og som ved mat, sitter det også mye smak i fettet. Men det er nok også psykologiske årsaker til at noen foretrekker kokekaffe, f.eks. at de forbinder den med turer i skauen hvor kaffen alltid synes å smake bedre.

Presskanne
Foretrekker du å holde kjøkkenbenken fri for store maskiner og traktere, kan en presskanne i glass være et alternativ. Med filtermalt kaffe skal kaffen trakte 4-5 minutter før du presser ned stempelet. Med kokemalt bør du vente 6-7 minutter. Husk at presskannen bør varmes opp ved at du heller kokende vann i den før kaffen tilberedes.

– Presskanne er en sjarmerende løsning, og mange velger den fordi den kan settes på bordet foran gjestene. I stedet for å anskaffe seg en stor kanne, kan det være morsomt å kjøpe flere av de minste porsjonskannene og så sette frem et utvalg av kaffesorter. På den måten kan hver enkelt gjest lage den kaffen de foretrekker, og man kan få en diskusjon om kaffeopplevelse og smaker, slik man gjerne har om mat og vin, foreslår Lynes.

Mokkakanne
Som kokekaffe tilberedes også kaffe laget med mokkakanne på komfyren. Spesiallagde kanner presser vanndamp gjennom finmalt kaffe og opp i et eget kammer. Du bør bruke finmalt kaffe til mokkakanner, da filtermalt i mokkakanne gir en kaffen som er tynn på smak.

– Med mokkakanner er vi over på espressodelen av kaffeopplevelsen, sier Lynes.
Mokkakanner gir riktignok ikke espresso, men du får en mørk, intens og litt bitter kaffe.

– Mokkakannen er en italiensk hjemmemåte å lage kaffe på. Den er mye bedre enn de billige og dårlige espressomaskinene. Mokkakanner egner seg ikke når du skal servere mange, men kan anbefales til de som kanskje bare drikker en kopp om morgenen og en på ettermiddagen.

Espressomaskin
– De fleste i Norge har en eller annen kaffetrakter, og når folk vil investere i noe nytt, er det gjerne espressomaskiner de tenker på, sier Lynes.

Selv om hun er entusiastisk til alt som har med god kaffe å gjøre, er ikke Lynes like begeistret over nordmenns fascinasjon over espressomaskiner.
– Folk bør kanskje heller legge større vekt på å kjøpe god og spennende kaffe enn digre maskiner som ikke er svaret på deres bønner. Hvis du drikker en kopp om morgenen og kanskje en om kvelden, skal du da investere i en espressomaskin til 15.000 kroner? I USA står halvparten av alle espressomaskiner i garasjen. Det kan være til ettertanke, sier Lynes.

Perkulator
Perkulatoren er en populær måte å tilberede kaffe på, blant annet i Sverige.
– I Norge har vi heldigvis i stor grad vært forskånet mot denne måten å tilberede kaffe på, men nå ser vi at perkulatoren har dukket opp på markedet også her til lands i redesignet, fiffige utforminger. Men perkulator gir en bitter, resirkulert kaffe, og det er ikke noe vi anbefaler, sier Lynes.