Vil du ha en god espresso raskt og uten for mye søl, bør du kanskje bestemme deg for en helautomatisk maskin.
– Manuelle espressomaskiner gir ofte best kaffe, men om du ikke veldig interessert, velg heller en helautomatisk maskin, anbefaler barista Marit Studsrød på Babels i Tønsberg.
– Du må trene for å lære deg å få til et godt resultat med en manuell espressomaskin, understreker hun. Marit har holdt på som profesjonell kaffebrygger i snart ti år, og kurser stadig andre kaffeentusiaster som gjerne vil lære seg kunsten.

Nykvernet
Velger du manuell maskin, må du investere i kaffekvern for et godt resultat. Nykvernet kaffe er et must, cirka syv gram per enkel espresso. Helautomatiske maskiner kverner kaffen eller bruker porsjonspakket kaffe. De billigste maskinene får ikke frem sødmen i kaffen. –Sats derfor på kvalitet, enten du velger manuell eller helautomatisk.Ellers kan du like gjerne kjøpe en Bialetti til noen få hundrelapper, sier Maritsråd.
Sjekk på nett
Mange nettsteder har god informasjon om kaffemaskiner. Her finner du også resultater fra forskjellige forbrukertester. Nettstedene byr på oppskrifter og annet interessant stoff både for dem som allerede har en maskin og for alle som planlegger å gå til anskaffelse av en.
Gylden og delikat
Når espresso tilberedes riktig, frambringes den beste smaken fra kaffebønnene som benyttes. Kjennetegnet på en riktig tilberedt espresso er at det danner seg et delikat skumlag på toppen. Skumlaget kalles crema. Fargen på cremaen skal være gylden, skummet tett og kompakt. – Cremaen er derfor en viktig indikator på god espresso, understreker Marit.

Temperatur og trykk
Den første espressomaskinen ble patentert i Italia i 1901, men det tok mange tiår før den første moderne maskinen kom på markedet. Muligheten til å kontrollere temperatur og trykk under ekstrahering viste seg å være nøkkelen til suksess. Fortsatt jobber produsentene med å videreutvikle dette. Perfekt traktetemperatur er skal ligge på cirka 90 grader, perfekt traktetid cirka 25 sekunder. Maskinen bør være stabil i temperatur og ha et arbeidstrykk på mellom åtte og ni bar.
Hjemme-espresso
Små espressomaskiner for hjemmebruk har lenge vært tilgjengelig, men det var først på begynnelsen av 90-tallet at markedet for alvor skjøt fart. – I 1998 introduserte Rancilio sin Silva, en maskin som gjennom ti år har gledet alle som vil lage god espresso hjemme, og som også er min favoritt, sier Marit.
Se film om kaffe her:







