Hobbykokkens favoritter

God redskap er mer en halve jobben! De beste kjøkkenmaskinene ser nesten likedan ut som for 30-40 år siden, og er så solide at de går i arv.

Kyllingprodusent Arnt- Harald Stange fra Tønsberg elsker å lage mat og betegner seg selv som en skikkelig hobbykokk.

– Jeg lager middag hver eneste dag selv om det bare er til meg selv, og inviterer gjerne venner til gode måltider i helgene, sier Arnt-Harald.

Arnt-Harald Stange er mannen bak kvalitetsproduktet Stangekylling, et begrep blant matkjennere. For ni år siden ble han da også tildelt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for sin innsats på dette området.

– En god kjøkkenmaskin er selvsagt viktig å ha, sier Stange, og henter frem mixmasteren av merket KitchenAid. Kjøkkenmaskinen har han fått anbefalt av profesjonelle kokkevenner og er svært fornøyd. Det samme gjelder stavmixeren.

Saftsentrifugen er i daglig bruk på Stanges kjøkken. Her saft av appelsin og gulrot produsert i løpet av noen sekunder.

– Bamix’en min er helt uvurderlig. Jeg kjøpte for mange år siden og bruker den først og fremst til å jevne supper og sauser. God kyllingkraft jevnet med forskjellige grønnsaker blir til en deilig, næringsrik suppe. Kyllingkraft jevnet med sopp til en ypperlig saus, presiserer hobbykokken mens han plukker frem ulike elektriske kjøkkenhjelpemidler fra hyller og skap i sitt hyggelige og velutstyrte kjøkken på gården like utenfor Tønsberg.

Sunne safter
Spesielt glad er Arnt-Harald Stange i saftsentrifugen sin. Den er i bruk så og si hver eneste dag. Nedfallsfrukt, appelsiner, mango, fersken, bær eller grønnsaker. Saftsentrifugen fyller glass med gode sunnhetsdrikker, helt uten konserveringsmidler, på minuttet. – I tillegg et godt hjelpemiddel når jeg lager sorbeter, legger han til, og løfter frem den italienske iskrem-maskinen.

Se kjøkkenmaskiner her!

Selvlaget iskrem
– Fløteis eller sorbet – serveringsklar i løpet av en halvtime. Tilsett frukt, bær, nøtter, sjokolade eller lag deilige sorbeter, sier han entusiastisk. Foodprosessoren brukes mest til pisking av eggedosis og krem og til hakking av nøtter og urter, dessuten til rasping av grønnsaker, mens husets blender fortrinnsvis benyttes til hakking av is og til å lage smooties.

Velg kjøkkemaskin etter behov
* Er du glad i å lage mat fra grunnen av, er mulighetene mange med en skikkelig kjøkkenmaskin. Men ikke alle baker mange brød i slengen eller lager sine egne pølser. Løsningen kan da være å anskaffe en enklere maskin.

* Prisen på en kraftig kjøkkenmaskin starter på rundt 3000 kroner. Ekstrautstyr betyr som regel tillegg i prisen. Til gjengjeld har en tradisjonell kjøkkenmaskin lang levetid. Mange av modellene er så solide at de går i arv.

* Lager du mat i mindre porsjoner, kan en god foodprossessor være tilstrekkelig. Den kan i prinsippet utføre mye av det samme som en større kjøkkenmaskin, er langt rimeligere og har mange tilleggsfunksjoner inkludert i prisen.

* Med en god stavmixer kan du mose, piske og blande. Jevne sauser og supper.

* En blender hjelper deg med å mose babymat, knuse is, lage smooties, drinker og milkshake.

* Håndmixeren er grei å ha når du skal piske krem, lage eggedosis eller blande sammen enkle deiger.

* Saftsentrifuge lager sunnhetsdrinker av bær, frukt og grønnsaker på få sekunder.

* Ismaskin produserer din egen favoritt-fløteis eller sorbet i løpet av en halvtime.