Frityr uten olje

Frityrkoker som nesten ikke bruker olje kan være redningen for chipselskere som vil vise seg i bikini til sommeren.

Tefal lanserer nå  et produkt som lar deg lage en kilo chips med kun én spiseskje olje.
– Det gjør at chipsen kun har 3% fett, mot 18% fett i chipsene fra McDonalds, forteller Kjersti Løge, markedskoordinator hos Groupe SEB.

– Det tar cirka en halv time å lage chipsene, og maskinen har et lydsignal som varsler når maten er ferdig. Chips laget i Actifry blir sprø og luftige, og de er stekt på alle kanter ettersom oljen fordeles jevnt. Smaken blir veldig god, og chipsen smaker fetere enn den er, sier Løge.

Selv om maskinen lager chips som smaker som frityrstekt, er den mer enn en frityrerstatning. I følge Løge kan du bruke den omtrent som en varmluftsovn, noe som åpner opp for tilberedning av en hel rekke retter.

– Du kan lage alt mulig i Actifryen. Du kan lage fisk, kylling, gryteretter og vegetarmat. Hvis du lager andre retter, som kylling, blir det nesten som en stekepanne hvor maten blir rørt rundt av seg selv. Da blir alt jevnt stekt. Kylling laget i Actifry blir veldig saftig, forteller Løge som har prøvd ut maskinen hjemme hos seg selv.

Actifry består av en bolle med slippbelegg og en spatel i midten som rører om i maten. Fordi det ikke blir så varmt som i frityrgryter, kan du bruke akkurat den oljen du vil, selv olivenolje som forringes ved for høye temperaturer.

– Du slipper å helle ut og ta vare på oljen mellom hver gang du bruker maskinen, og det lukter heller ikke frityr når du tilbereder maten.

Maskinen er i tillegg lett å rengjøre. Bollen med slippbelegg tar du ut av maskinen, og både bolle og spatel kan du sette i oppvaskmaskinen.

Actifry blir lansert i løpet av mai, og selges gjennom Expert.
Veiledende pris er 1999 kroner.