7 ting du ALDRI skal putte i mikrobølgeovnen

Det er alltid deilig å varme restene fra kjøleskapet kjapt og enkelt i mikrobølgeovnen. Imidlertid er det ikke all mat som tåler mikrobølgeovn. Les videre og finn ut hvilke.

1. Brokkoli skal ikke varmes opp i mikrobølgeovnen

Den grønne grønnsaken er stappfull av gode næringsstoffer som er bra for kroppen vår. De fleste av oss har nok varmet brokkoli i mikrobølgeovnen opptil flere ganger, men sannheten er at grønnsaken ikke skal ha for høy varme. Når den blir utsatt for høy varme, mister nemlig brokkolien mange av næringsstoffene sine og bør derfor, optimalt, serveres dampet eller rå. 

2. Ikke varm morsmelk eller morsmelkerstatning i mikroen 

Selv om det er relativt normalt å varme morsmelk og morsmelkerstatning i mikrobølgeovnen, og det har vært det i mange år, anbefales det i dag at du ikke gjør det. Når morsmelk og morsmelkerstatning varmes i mikroen, risikerer du at den ikke blir varmet jevnt. Det kan resultere i at melken blir for varm og barnet ditt kan brenne seg på den. 

3.  Varme opp poteter 

Ikke varm potetrester i mikrobølgeovnen. Hvis potetene fra gårsdagens middag har vært helt avkjølt før du setter dem i kjøleskapet, risikerer du at det vokser bakterier på potetene når de varmes opp igjen. Disse bakteriene kan føre til at du får matforgiftning. 

4. Ikke varm olje 

Det er egentlig ikke farlig å varme opp olje i mikrobølgeovnen, men du bør unngå det. Det er fordi olje inneholder en veldig begrenset mengde væske som forhindrer den i å varme opp raskt. Varm derfor heller opp oljen på komfyren. 

5. Frukt eksploderer i mikrobølgeovnen 

Det er kanskje ikke det første man tenker på å putte i mikrobølgeovnen, men hvis du vurderer det – så la være. Hvis du varmer frukt i mikrobølgeovnen, vil den høye temperaturen forhindre at frukten blir kvitt vesken som er i. Det betyr at frukten blir brent og eksploderer i mikrobølgeovnen din. Så hvis du gjør det, ender du nok med å måtte vaske mikrobølgeovnen i stedet for. 

6. Varme ris i mikrobølgeovn

Ved å varme opp rå ris i mikrobølgeovnen risikerer du å bli matforgiftet. Det er fordi mikrobølger ikke kan varme opp ris tilstrekkelig til å drepe sporene som er på rå ris. Sporene på rå ris kommer fra bakterien Bacillus cerus-toksin, som finnes over hele jorden og gir matforgiftning hos mennesker. 

7. Ikke bruk mikrobølgeovnen til å varme opp en kopp med vann

Når vann varmes opp i et keramisk krus, kan vannet overopphetes og ende med å nå kokepunktet først etter at det har vært i mikroen. Når vannet når kokepunktet, begynner det å boble. På grunn av reaksjonen over, kan det begynne å koke først når du tar det ut av mikrobølgeovnen og begynner å drikke. Du utsetter deg derfor for risikoen for å bli brent hvis du varmer opp vannet i mikrobølgeovnen. Kok i stedet vannet i en kjele eller vannkoker. 

Kilder: tiphero.com & sundhed.dk