Slik skal kjøkkenet se ut i 2011

Et nytt år betyr produktnyheter i de aller fleste bransjer, også på kjøkkenet. Hva er viktig for oss nordmenn på kjøkkenfronten, og hva slags design setter trenden for året 2011?

Kjøkkentrendene i Norge skapes etter behovet og etterspørselen fra folket. Derfor baseres ofte de nyeste trendene på hva kundene vil ha, gjerne med en moderne vri og med nytt og spennende design.
 
Sosialt samlingspunkt
Kjøkkenet har utviklet seg til å bli et rom som vi oppholder oss mye i, og det estetiske har derfor blitt like viktig som det praktiske. Store flater skaper god arbeidsplass, og gir rom for det sosiale. Har kjøkkentrendene endelig gitt etter for den matglade festløven?

 – Vi ser bare mer og mer av de åpne løsningene hos oss, forteller Anita Gjerde hos Sigdal Kjøkken til oss i Vi i Villa.

– En klar trend er å minimere stua til fordel for et større kjøkken. Rommet skal tilrettelegges for hygge, måltider, matlaging, lek og lekselesing. Enda trendforskerne forteller at kjøkkenet med tiden kommer til å trekke seg tilbake til det lukkede rom, er ikke dette tendensen hos oss i det hele tatt. Våre kunder velger gjerne løsninger som er så åpne og romslige som mulig. Vi selger mange øyer og  pynt, og kundene ønsker gjerne store og bastante lamper over kjøkkenet til å pynte opp de ellers slette flatene med, sier Gjerde.

Capi fra Sigdal. Denne kjøkkenmodellen fra Sigdal er inspirert av de siste designtrendene på interiørfronten.

Den nye kjøkkenfilosofien
Arbeidskjøkken er et begrep som gjelder i 2011, skal vi tro designteamet fra HTH. Dette skiller seg fra prangende kjøkken vi har sett mye av tidligere. Det er fritt frem å blande materialer, men kjøkkenet skal vare lenge, være praktisk og lett å holde rent. Dampovn er kanskje den viktigste hvitevaren i 2011, og kjøkkenets utrykk kan være en blanding av storkjøkken og landkjøkken. Vi er ikke lenger redde for asymmetri, og vi kan godt ha det frodig og hyggelig. Kjøkken og bad utgjør store investeringer; det er viktig å tenke egne behov og preferanser. Man skal like det lenge og det skal fungere hver dag.

Horizon Hvit fra HTH

Kjøkkendesign som en rød tråd
Gjerde påpeker at mange av deres kunder ønsker å dra kjøkkenet videre ut i andre rom i huset også. Som å bruke kjøkkenmoduler på soverommet, i gangen, på badet osv.

– Jeg føler at på denne måten følger de en rød tråd gjennom hele huset, fortsetter Gjerde. Derfor velger nok kunder de frontene som er enkle, og som passer helhetlig inn.

Mano Forte, kjøkken fra Kvik.

Kundene tør mer
– Vi merker at interessen for håndtaksløse fronter øker, og det samme gjør etterspørselen etter fronter som ikke er hvite, forteller Cathrine Rise, som er butikksjef ved Kvik kjøkken Trondheim til Vi i Villa. Vi selger også mange benkeplater i komposittstein, og har derfor utvidet sortimentet på kompositt, både fargemessig og i flere tykkelser, fortsetter Rise.

– Flere og flere kunder tør å leke seg med kombinasjoner av ulike benkeplater på samme kjøkken, for eksempel i heltre og kompositt. Det er fint å se at kundene begynner å eksperimentere litt på egenhånd, dette gir jo svært spennende resultater, avslutter Rise.