Lyst og vakkert på 8 kvadrat

Motedesigner Cecilie Juvodden bor i et gammelt murhus fra 1920-tallet sentralt i Oslo. Kjøkkenet i boligen er på 8 kvadratmeter.

Til tross for beskjeden størrelse har hun allikevel klart å skape «herregårdsatmosfære» på sitt strøkne kokerom.

– Jeg hadde ikke veldig mye plass å boltre meg på da jeg skulle planlegge nytt kjøkken i det gamle byhuset, sier Cecilie. Typisk for denne perioden da huset ble bygget var små kjøkken. Familiene som bodde i strøket den gang boligen var ny hadde ofte hushjelp, som sørget for å lage mat til husholdningen. I dag deltar gjerne hele familien i matlagingen, noe som krever større kjøkkenareal.

– Min mann Arve, som bodde i huset noen år før jeg kom inn i bildet, hadde allerede åpnet opp veggen mellom det gamle kjøkkenet og spisestuen. Han la også nytt gulv i det kombinerte kjøkken- og spisestuerommet av grove keramikkfliser, i brun valør.

Humor Fatet på veggen i brune og kremhvite farger har humoristisk motiv og er nyinnkjøpt fra interiørbutikken Fleux, i Paris. Klassiske kjøkkenskap i nostalgisk stil fra Tone Hammel.

– Da jeg fikk barn nummer to fikk vi behov for et mer praktisk kjøkken. Dermed rev vi ut den gamle innredningen for å gi plass til nytt kjøkken i gammel stil.

– Vi var begge enige om å satse på nostalgisk atmosfære i rommet i tråd med husets originale arkitektur. Dessuten var det viktig for oss med praktiske løsninger som fungerer optimalt i dagliglivet. Derfor er hvitevarer som stekeovn og kjøleskap bygget inn i nisjer i veggen.

– Med to barn og to foreldre som jobber mye er det viktig at man har et kjøkken som tåler røff og aktiv bruk, mener Cecilie.

– Benkeplater i sandstein har vært et godt valg, likeledes de grove keramikkflisene på gulvet. Dette er materialer som nærmest er uslitelige. – En av fordelene med et lite kjøkken er at man slipper å tråkke så mye rundt på gulvet for å nå diverse kopper og kar. Her er det bare to steg å gå fra den ene siden til den andre.

Komfyrtopp. På den ene langveggen er komfyrtoppen fra Miele felt ned i sandsteinplaten. Over komfyren er det montert inn et glassmaleri laget av glasskunstner Camilla Prytz.

Rikelig med skap og skuffer både under vinduet og på to langsider oppe og nede gjør at familien har fått plass til kjøkkenutstyr som er i daglig bruk.

God atmosfære
– Både når jeg designer klær og planlegger interiør er jeg opptatt av å kombinere det komfortable med det personlige. Et plagg skal være godt å ha på, det skal ikke stramme eller på noen måtes føles ubehagelig. Likeledes bør et interiør være lett å holde i orden og fremstå med et uttrykk som gjør at familien koser seg i rommet.

– Her i huset trives alle på kjøkkenet. Atmosfæren er personlig med utvalgte gjenstander som gjør rommet levende. Over komfyren har jeg plassert et lite kunstverk som er murt inn i veggen som en stor dekorflis, laget av glasskunster Camilla Prydz.

Stearinlys, buddha-figur og en stor glassbolle med levende fisker i skaper god atmosfære på kjøkkenet.

Til glede for barna har jeg satt en glassbolle på kjøkkenbenken med gullfisker i. Begge mine sønner elsker å se på fiskene som svømmer rundt i vannet og lager liv i glassbollen. På et av de få stedene med litt veggplass på kjøkkenet har jeg hengt opp et fat med humordesign fra min favoritt interiørbutikk Fleux, i Paris.

– Ofte er det ikke så mye som skal til for å skape hjemmekoselig atmosfære i et rom, mener Cecilie.

– Jeg skifter ikke ut møbler med skiftende moteretninger. Jeg satser heller på en tidløs og klassisk stil som varer og som jeg ikke går lei av og krydrer med småting som er i tiden. Spisestue i daglig bruk Spisebordet i stuen har en sjelden historie. Om dette bordet kunne tale ville vi nok ha fått vite mye. Det har nemlig fungert som møtebord for Nobelkomiteen. Cecilies mann, Arve, fikk kjøpt bordet for mange år tilbake i en antikvitetsforretning. Et virkelig kupp, mener Cecilie.

– Vi har stor sans for bordet i familien. Her inntar vi alle våre måltider både til hverdags og til fest, her gjør barna lekser og her setter vi oss ned for å prate sammen.

– Å samle familien til ett felles måltid hver dag er et mål vi prøver å gjennomføre. Stort sett går det bra i og med at vi spiser middag litt sent, gjerne etter kl. 18.00. Fordelen med åpen kjøkkenløsning merker vi også når vi har gjester. Da kan vi holde praten livlig i gang mens vi rører i grytene

Magnetlisten til knivene er praktisk å ha på veggen.

Cecilies fem beste kjøkkentips

1. Tenk praktisk, kjøkkenet bør være enkelt i bruk i en travel hverdag.
2. Bygg inn det du kan bygge inn i veggen, for eksempel mikrobølgeovn og stekeovn.
3. Sats på nøytrale og tidløse farger som kremhvitt, brunt og beige.
4. Tilfør litt humor i interiøret, som for eksemepl et brettfat på veggen med humoristisk motiv og en og annen figur som både store og små lett smelter for.
5. Gamle hus kler ofte nostalgisk stil. For å gjøre uttrykket litt mer spennende tilfør også moderne elementer som for eksempel en industriell lampe over gammelt bord.

Cecilie er glad i musikk og foretrekker å lytte til musikalske toner når hun er hjemme og jobber på kjøkkenet. Cd-spiller og høyttalere er innebygget i veggen.

Cecilies fem beste kjøkkentips

1. Tenk praktisk, kjøkkenet bør være enkelt i bruk i en travel hverdag.
2. Bygg inn det du kan bygge inn i veggen, for eksempel mikrobølgeovn og stekeovn.
3. Sats på nøytrale og tidløse farger som kremhvitt, brunt og beige.
4. Tilfør litt humor i interiøret, som for eksemepl et brettfat på veggen med humoristisk motiv og en og annen figur som både store og små lett smelter for.
5. Gamle hus kler ofte nostalgisk stil. For å gjøre uttrykket litt mer spennende tilfør også moderne elementer som for eksempel en industriell lampe over gammelt bord.

Forbrukerinformasjon
Kjøkkeninnredning,
Tone Hammel,
www.tonehammel.no,
tlf. 22 44 57 12

Hvitevarer,
Miele,
www.miele.no,
tlf. 67 17 31 00

Benkeplater i sandstein,
Steinhuset,
www.steinhuset.no,
tlf. 22 51 55 55

Dekorflis over komfyr,
Camilla Prytz,
www.camillaprytz.no,
tlf. 90 87 53 89

Dekorfat på vegg,
Fleux, Paris,
www.fleux.com