Peisen ble kjøkkenets midtpunkt

Kjøkkenet til Pauline ble dobbelt så stort etter at hun slo ned veggen mellom kjøkken og spisestue – og den nye peisen ble plutselig husets nye midtpunkt.

– Syttitallskjøkkenet som vi arvet fra de tidligere eierne var riktignok funksjonelt og hadde en ganske kul serveringsluke til spisestuen. Men kjøkkenet var veldig mørkt, godt brukt og trengte virkelig og renoveres. Vi ventet i tre år før vi satt i gang, så vi hadde god tid til å tenke på hvordan vi ville ha det, forteller Pauline Josephsson.

Slik så kjøkkenet ut før.

Paulines hus er bygget på 20-tallet og det er en viss verdi i å beholde den opprinnelige planløsningen, men det ble likevel den beste løsningen å forandre den litt for å få plass til hele familiens aktiviteter.

– Kjøkkenet er hele familiens forum; for lekselesning, legobygging, data og vennetreff, sier Pauline.

Familien ble rådet til å planlegge symmetrisk – både av praktiske og estetiske år­saker. Den nye oppvaskkummen fra IKEA er plassert rett under vinduet, istedenfor som tidligere, inne i et hjørne.

– Effekten vi fikk fra tre vinduer i stedenfor ett var enorm. For å få ytterligere lys valgte vi hvite skap og hvite fliser samt lyse vegger. Det gamle mørkegrønne linoliumsgulvbelegget fikk vike for et nytt og hvitoljet eikegulv, forteller Pauline. I et magasin fant vi et flott bilde av en åpen peis i brysthøyde som vi umiddelbart kopierte.

Den åpne peisen er kjøkkenets mittpunkt. Peisavsatsen er delsvis murt og delvis konstruert av kjøkkenoverskap stående på sokkel. Øvest ligger en steinskive av slipt skifer.

En feier hjalp til med å finne en ledig røykkanal i murstokken, slik at familien fikk laget en åpning for å renovere kanalen. Den gamle spisestuen hadde også et lite, ganske stygt vindu som var satt inn en gang på 70-tallet.

Vinudet ble fjernet og istedet ble en terrassedør montert. Muligheten til å sette seg i morgensolen på trappen utenfor kjøkkendøren gir en ekstra god start på dagen.

I den gamle sjenken oppbevares serveringsfat og glass i nærheten av middagsbordet.

Klassiske fliser Biselado fra Kackelspesialisten og skap i tradisjonell stil  ble valgt til 20-tallsvillaens nye kjøkken.

Dette er Pauline mest fornøyd med:

  • Åpen peis! Ilden er en fantastisk stemningsskaper, selv til hverdags.
  • Terrassedøren. Deilig å kunne gå rett ut fra kjøkkenet til hagen.
  • Plassen. Da vi fikk litt mer plass på kjøkkenet er jeg glad for at vi valgte en bred komfyr og en riktig romslig oppvaskkum.

Dette er Pauline minst fornøyd med:

  • Microen. Vi plassert mikroen høyt oppe for at våre småbarn ikke skulle nå opp til den. Nå når de har blitt store og kan bruke den selv er det en ulempe, da de må klatre opp for å nå den.
  • Belysningen. Taklampen ved spisebordet har for dårlig lys, men levende lys er jo så herlig!
  • Oppmålingen. Vi planla inn et skap til brett og fjøler, men på grunn av feil måltagning fikk vi ikke plass til det.

Dette ville Pauline gjort annerledes:

– Jeg angrer på at vi ikke planla inn et skap for avfallssortering. Det hadde hjulpet å ha plass til alle kartonger og glass som skal avfallssorteres. Jeg skulle også gjerne ha innstallert en avfallskvern. Men det får bli det neste prosjektet, sier hun.

Slik får du stilen:

Servietter i pastellfarger, Miss Etoile, 39 kroner


Lysestake Papilio, Stelton, 550 kroner.

Doktorskap, HK Living, 8 600 kroner.

Knott, Svep, 29 kr/2 stk, IKEA.

Dobbel servant i porselen Butler, Villeroy & Boch, 12 340 kroner.

Hvitt dørslag, Gemak, 79 kroner, IKEA.


Stol i antikkbeis med pute Alvine, IKEA, 574 kroner.

Rustfri innbygningsovn SCP399X-8, Smeg, 10 995 kroner.

Ramme, 20x25cm, 145 kroner, Miss Etoile.

Hvit alv vase

Vase Alv, Wik & Walsøe, 595 kroner.

Vannkoker hot.it av Wiel Arets, 1,4 dl, 810 kroner.

Basket vedkurv, 149 kroner, Kid Interiør.

Ramme, 15×20 cm, Miss Etoile, 145 kroner.