Få maks ut av spiseplassen

Middager, lekser, hobbysysler og spillkvelder – slik får du en fleksibel spiseplass som fyller flere funksjoner. 

En spiseplass skal fylle flere funksjoner i hjemmet. Her gir interiørekspert Maria Soxbo deg sine beste tips.

Hvordan får man en fleksibel spiseplass?

– En plassbygd benk langs den ene veggen er perfekt, da får du plass til mange personer rundt bordet. Unngå stoler med armlener, de tar mer plass enn de vanlige. Ellers er det topp med ileggsplater eller et klaffebord.  

Spisebord Adaptable i eik, 90 x 200 cm, kr 12 250, Muuto/ Room21.no.

Hvordan skal man velge de riktige møblene til kjøkkenet? 

– Det føles kanskje som å sløse med plassen om du har et gigantisk spisebord til ti om dere bare er to som spiser middag til hverdags. Da er det bedre å ha et bord med ileggsplater, slik at dere kan sitte mer intimt når det bare er famlien til bords, og likevel ha store middagsselskaper om du vil. 

– Med den løsningen kan du heller legge litt ekstra penger i fine spisestuestoler, for da trenger du bare å kjøpe noen få. Vi har ekstra klappstoler som kan henges på veggen i boden når de ikke trengs. Det sparer plass, og det blir lettere å rengjøre rundt bordet om du ikke trenger å dra ut ti stoler hver gang.  Om du foretrekker at gjestene har like stoler, foreslår jeg at du plasserer dem rundt om i huset når de ikke er i bruk på kjøkkenet. 

Spisebord Monza i glass, blankpolert stål og eik, 100 x 190–280 cm, kr 18 590, concept/Skeidar.

Er det noe annet som kan gjøre spisebordet mer fleksibelt? 

– Hvis du har barn som skal gjøre lekser eller om du jobber hjemmefra, kan spisebordet gjøre nytten som arbeidsbord også. Betonggruvan har laget et smart marmorbord hvor bordplaten er delt på midten. Da kan du bruke den ene halvparten som arbeidshjørne og den andre halvparten som spisebord uten å måtte rydde unna i ett sett. Tenk også på at man må ha god belysning for å jobbe ved kjøkkenbordet.   

Matbord Wonder med mdf-plate og metallbein, 90 x 200 cm, kr 4799, sittebenk, 160 x 40 cm, høyde 45 cm, kr 3599, Bloomingville.

Ser du noen trender for spiseplassen?

– Å matche ulike stoler fungerer fortsatt bra, vi velger kvalitet og tenker mer på miljøet når vi kjøper nye møbler. Stein er et trendy materiale, og der får marmor nå konkurranse fra komposittmaterialer som terrazzo.  

Hvilket materiale er det beste? 

– Porøse steinsorter som kalkstein og marmor er fine, men upraktiske. Massive trebord trenger ofte å bli oljet regelmessig. Laminat er lettstelt, mens finér har en tendens til å boble seg om det utsettes for mye væskesøl. Husk at det finnes mange fine voksduker som kan beskytte bordplaten om du har småbarn i huset, og linduker kan skjule små skavanker. 

Bordplate Zink i galvaniserte jernplater med sinkbelegg, 80 x 200 cm, ca. kr 5400, understell Just med messingbelegg, ca. kr 5800, House Doctor.

Hva er den vanligste tabben når vi velger kjøkkenbord og stoler?

– Å ikke ta utgangspunkt i rommets forutsetninger. Det beste bordet er det som er passe stort for rommet. Et tips er å kjøpe bein eller bukker og lage en egen bordplate. Det er rimelig, særlig om du bygger selv og kjøper  planker fra et byggevarehus.   

5 tips til spiseplassen:

  • Bord med ileggsplater skaper fleksbilitet.
  • En sittebenk har plass til mange personer.
  • Bygg ditt eget bord av bukker og planker.
  • Klappstoler gjør hjemmet festklart i en fei.
  • Passe store møbler er viktig. 
  • Velg holdbare materialer på møblene.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få flere artikler om kjøkken