Dette er de største kjøkkentrendene i 2017

Mindre hvitt, mer sosialt og fortsatt funksjonelt er noen av nøkkeltrendene for det moderne kjøkkenet. 

Det sies at kjøkkenet er husets hjerte, og aldri har vel den uttalelsen vært mer riktig enn nå. Når folk skal bygge sitt nye kjøkken, legger de vekt på det sosiale i tillegg til det funksjonelle.

– Kjøkkenet er det stedet i hjemmet der våre nye vaner og livsstil merkes tydeligst, bekrefter Ola Danielsson, produktsjef i  Drømmekjøkkenet. 

– Fra å være et rent funksjonelt rom for tilberedning og oppbevaring av mat, er kjøkkenet i dag en integrert del av hjemme, både visuelt og funksjonelt.

Det betyr at kjøkken og stue flettes sammen i større grad enn før, gjerne med åpne løsninger. I tillegg er en stor kjøkkenøy høyt på ønskelisten for mange.

– Kjøkkenøya er familiens samlingspunkt. Her lager man mat, gjør lekser, spiller, leser og drikker et godt glass vin, sier Rune Eriksen, salgssjef for Epoq-kjøkken hos Elkjøp.

Færre overskap, mer farger

Når det gjelder trender på farger og utforming, kan det se ut som mange av oss begynner å åpne for annet enn det hvite og tradisjonelle som har dominert markedet lenge.

Kjøkkenet er blitt en del av stuen, og det reflekteres også i designet. System 10 fra Drømmekjøkkenet er skapt med tanken om gli inn i boligens øvrige rom. Foto: Drømmekjøkkenet. 

– Tendensen med det hvite beveger seg mer mot det mørke og grå, sier Ola Danielsson hos Drømmekjøkkenet. 

Selv om mange fortsatt går for hvitt og lysere gråtoner, er det også mer av varmere gråtoner, mørkeblått og grønt. Også tre i varme kulører er på vei tilbake. Denne trenden bekreftes også hos Elkjøp.

– Vi merker en økende interesse for en typisk nordisk stil med fronter med trestruktur. Stadig flere kunder tør også kombinere farger på kjøkkenet, for eksempel lyse overskap mot mørke underskap, forteller Rune Eriksen.

Selv om mange nå velger bort overskap, til fordel for en mer luftig løsning, er vi fortsatt opptatt av å god plass til funksjonell oppbevaring. Da blir løsningen gjerne flere høyskap på rekke, der det også er plass til hvitevarer.

Nye, spennende materialer på kjøkkenet

Skandinaviske kjøkken har tradisjonelt vært preget av treverk. Her har vi også begynt å ta til oss andre trender og påvirkning fra resten av verden.

– Metall er på vei inn. Og man vil gjerne blande forskjellige materialer, som malte flater, tre og stein, sier Ola Danielsson.

Kombinasjonen av forskjellige materialer åpner for en hel rekke nye uttrykk, og gir rom for å vise personlighet og egen smak.

I takt med at kjøkkenet blir stadig viktigere, er også folk villige til å legge litt mer penger i rommet. Vi vil være stolte av kjøkkenet vårt og vise det fram. 

Epoq-kjøkkenet Edge med svarte fronter. Ingen overskap, men flere høyskap med integrerte hvitevarer. Foto: Epoq/Elkjøp.

– Vi ser en større variasjon av hva et kjøkken kan være. Du velger ikke lenger mellom moderne eller tradisjonell nordisk stil – det finnes en rekke varianter mellom disse. Man kombinerer tre mot metall, hvitt mot svart, struktur mot slette overflater, sier Eriksen. 

Han trekker fram benkeplater i kvarts, granitt eller Avonite, som er en akrylbasert materiale, som noe vi kommer til å se enda mer til framover.

Teknologi på kjøkkenet

Dessuten har de teknologiske framskrittene også begynt å sette sitt preg på livene våre – også på kjøkkenet. Her ser vi nok bare starten på hvordan nyttige dingser kan gjøre husarbeidet lettere og skape nye muligheter i hverdagen framover. Som at du kan se innsiden av kjøleskapet ditt fra butikken, for å sjekke hva du mangler.

– I tillegg har vi løsninger som stikkontakter i benkeplaten med mulighet for mobillading, elektriske skuffer uten håndtak og integrert plass til Ipad, nevner Eriksen fra Elkjøp.

Nøkkeltrendene for kjøkkenet 2017 

  • Åpne løsninger med en stor, sosial kjøkkenøy.
  • Hvitt blir gradvis avløst av grått og mørkere farger, samt fronter i tre.
  • Innrammede skapmoduler, færre overskap og flere høyskap.
  • God oppbevaring og fine funksjoner står fortsatt i høysetet.
  • Teknologien gjør sitt inntog på kjøkkenbenken.

Vil du ha flere tips og nyheter om hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!