Slitesterkt kjøkken for aktiv familie

Med tre barn i huset valgte familien på Jar i Bærum å bygge nytt kjøkken i materialer som tåler røff bruk. Corian-benkeplater, industriparkett, flislagte vegger og store skuffer av mdf-plater gjør rommet nesten vedlikeholdsfritt.

– Gjennom arkitektfirmaet og kjøkkenkonsulenten Interiør Tema, har familien fått god hjelp til å tenke ut smarte løsninger.

Induksjonskomfyr, gassbluss og kjøkkenvifte fra Gaggenau. Kjøkkeninnredning fra Bo-form. Fargen på skuffer er spesialtbestilt fra huseier som lot seg inspirere av fargen på god rødvin.
Induksjonskomfyr, gassbluss og kjøkkenvifte fra Gaggenau. Innredning fra Bo-form. Fargen på skuffer er spesialbestilt fra huseier, som lot seg inspirere av fargen på en god rødvin.

Den store kjøkkenøya i midten brukes til matlaging, spisebord og leksepult. Her slår også gjester seg ned eller hjelper til med matlagingen før de setter seg til bords i spisestuen som ligger i forlengelsen av kjøkkenet. Om sommeren åpnes glassdørene med utgang til stor terrasse. Veggen mot nærmeste nabo er vindusløs, mens veggen som vender ut mot hagen og inngangspartiet har flere store vindusflater for å slippe inn lys.  Det gamle grovkjøkkenet fungerer i dag som grovkjøkken, med trapper ned til det store allrommet. Familien valgte også å bruke lysdesigner.

– Det er noe av det lureste vi har gjort, fordi vi ikke hadde kompetanse på dette feltet selv. Lysdesigneren så muligheter i å legge belysning i trappetrinnene ned til allrommet, samt å finne balansen med riktig antall lyskilder for å gi rommet en miks av godt arbeisdslys og stemningsfull kveldsbelysning.

– Vi er en familie som trives med mye besøk og som ønsket oss nytt kjøkken som tåler en støyt, sier mor i huset. Ekteparet i slutten av 30-årene kjøpte eiendommen fra 1920-tallet for fire år siden. De overtok et hus i god stand, men som trengte renovering for å imøtekomme familiens behov for en mer lettstelt hverdag. Dermed bestemte de seg for å bygge på huset. Flere arkitekter ble kontaktet før valget falt på arkitektfirmaet A38 på Høvik, som tegnet et tilbygg i moderne formspråk. Kjøkkenet er lagt på et lavere nivå i terrenget enn hovedhuset for å skille nybygget fra den eksisterende boligen for å skille nybygget fra den eksisterende boligen. Kjøkkenet er på 45 kvadratmeter med en takhøyde på 3,8 meter.

– Målet var å skape et hus som fungerte til hverdags og til fest.

 
Grovkjøkkenet er lagt et trinn opp fra hovedkjøkkenet. Det er brukt tavlemaling på kjøleskapssdøren, som brukes som familiens huskeliste over viktige gjøremål.
Grovkjøkkenet er lagt et trinn opp fra hovedkjøkkenet. Det er brukt tavlemaling på kjøleskapssdøren, som brukes som familiens huskeliste over viktige gjøremål.

Kjeftefri sone
– Jeg ville ikke ha et hjem der man bruker tid på å kjefte på hverandre på grunn av rot, sier trebarnsmoren. Kjøkkenet har nesten ingen pyntegjenstander. Her er røffe overflater, ingen overskap, kun skuffer som er lette å trekke ut. Under kjøkkenøya står et av to kjøleskap, som gjør det enkelt for barna å hente mat.

Coriander-benkeplatene kan man ikke se riper i. Gulvet er også ripefritt. Med fliser på veggen over kjøkkenbenkene og komfyren er det enkelt å tørke av veggene for matsøl.

– Vi er en aktiv familie som bruker mye tid på matlaging. Barna tar ofte del i arbeidet på kjøkkenet og elsker å bake boller, eplekaker eller brownier. Og alle nyter å lage friske smoothies.

Mannen i huset er jeger, og det hender at familien har over 20 gjester til bords der rypefangsten fortæres. I hagen har familien flere typer bær og frukt, som gjør at de er selvforsynt med hjemmelaget saft og syltetøy.

Barna tar ofte med seg venner hjem fordi de liker seg så godt her.

– Og her trenger vi ikke å være redde for å slippe inn folk fordi kjøkkenet alltid ser noenlunde ryddig ut på grunn av sin smarte planløsning, sier trebarnsmoren.

Verdt å vite om Corian:

For 35 år siden dukket Corian opp på markedet, som er utviklet av det amerikanske konsernet DuPont.

Corian er et komposittmateriale som inneholder to tredjedeler mineraler og en tredjedel plast og fargestoffer.

Corian som selges i Norge blir produsert ved en fabrikk i Buffalo i USA.

Forbrukerinfo:
  • Belysning:
    Lysdesigner Mie Hartmann Lørscher

<